Nyheder

Inflation

Om 6 måneder snakker vi ikke længere inflation. Historisk set kommer inflationen lige så hurtigt ned, som den kom op. Det går stærkt nedad med inflationen og den mere klæbrige kerneinflation viser nu også faldende tendens. Det er den mest aggressive rentestigninger siden 80’erne og den største opstramning af pengemængden, M2 siden 30’erne. Det betyder, at sandsynligheden for at inflationen i 2024 kortvarigt bliver negativ, er rigtig god. Sluttelig vil det bevirke, at renterne formentligt går tilbage til udgangspunktet dvs. de korte renter kommer igen til ca. 0% og de lange mellem 1 til 2% - det sker i 2024.

Inflationen og aktier

Aktierne er interessante, da dette marked altid er forud og tilhører de ledende indikatorer. Typisk, vender aktierne 6 til 9 måneder før økonomien, hvilket er meget vigtigt at vide jf. de økonomiske usikkerheder der pt. hersker. Der er dog en lille forskel på vending i aktierne når vi har et inflationsmiljø som nu. Her vender aktierne typisk når inflationen topper – vil det også ske denne gang?

Inflationen klumper

Det var tydeligt, at inflationen og renterne skulle stige efter Covid-19 jf. de penge- og finanspolitiske tiltag. Men jeg har ikke i min vildeste fantasi regnet med en inflation på 8 til 10%. Vi har kigget på forholdene og der er en vis sandsynlighed for at inflationen kommer igen, efter en tur i kulkælderen, før vi kan tale om 0-renter.

Kollaps venter i inflationen

Alt hvad vi taler om, handler om inflationen. Det er ikke som i 70’erne eller 80’erne, der havde vi også 6 til 8% vækst. De 2 første kvartaler af 2022 viser negativ vækst i USA.