Ministerudmelding kan øge værdien af renteswaps

Erhvervsminister Simon Kollerup har ifølge dagbladet Børsen gjort det klart, at selskaber skal bruge internationale standarder til at udregne værdien af deres renteswap. Dermed kan renteswaps i landbruget få en bedre markedsværdi, men det kræver et opgør med bankerne, vurderer cheføkonom.

Læs mere i EffektivtLandbrug

Med erhvervsminister Simon Kollerups udmelding i dagbladet Børsen torsdag om, at selskaber skal bruge internationale standarder til at udregne værdien af deres renteswap, kan det blive billigere for landmænd med renteswap at købe sig fri af aftalen med banken.

Det skyldes, at de danske banker ofte beregner værdien af en renteswap lavere end den værdi, virksomheden selv ville være nået frem til, hvis den havde brugt de danske regnskabsregler baseret på EU's regnskabsdirektiv og de internationale regnskabsstandarder.

Det vurderer Jens Schjerning, der er cheføkonom i det finansielle rådgivningsselskab Agrocura.

-Hvis der fra politisk side (Folketingets erhvervsudvalg) besluttes, at det er de internationale beregninger, der skal anvendes, inklusiv den såkaldte xVA, så skal bankerne efterleve det. Det kan trods alt give en bedre markedsværdi og derved en billigere måde at komme ud af de tilbageværende renteswaps i landbruget på, siger han til Effektivt Landbrug.

Ikke uden sværdslag Men når det er sagt, så kommer det ikke uden slagsmål, vurderer cheføkonomen.

-Hvis banken har skrevet i renteswap-kontrakten fra starten af, hvilken beregningsmetode, der anvendes, så vil banken kæmpe deres kamp, idet kunden har været oplyst om, hvad han skrev under på, selvom det er kompliceret, siger Jens Schjerning.

Han mener, at det viser, hvor skidt et produkt swaps er.

-Det er et OTC-produkt, det vil sige, at det handles »Over The Counter« (over disken, red.), og det betyder, at det er banken, der stiller priserne. Swaps handles ikke på Københavns Fondsbørs ligesom realkreditobligationer, hvor vi nemt kan slå kurserne op. Det er hele problematikken i renteswap, og derfor har vores råd hele tiden været, at man skal lade være med at lave sådanne aftaler, siger Jens Schjerning.

Afvent Mange renteswaps i landbruget er ifølge cheføkonomen allerede lukket og løbet ud. Det er kun de oprindelige 20-og 30-årige swaps, der er tilbage.

-Dem, der har dem, bør måske lige afvente regeringens tiltag på området, siger Jens Schjerning, og tilføjer: -Man skal dog ikke gøre sig for store forhåbninger om, at de resterende renteswaps kan lukkes ned langt billigere.


Renteswap-værdi

En renteswap er et finansielt instrument, som man kan bruge til at låse renten på sit variablt forrentede lån i lånets løbetid Mange renteswaps blev lavet, da renten var højere end i dag.

Derfor er swappens regnskabsmæssige værdi ofte negativ Nye svar til Folketingets erhvervsudvalg fra erhvervsminister Simon Kollerup åbner dog for, at værdien af swappen reelt er højere end den værdi, banken beregner den til.

  • -Hvis der fra politisk side besluttes, at det er de internationale beregninger, der skal anvendes, inklusiv den såkaldte xVA, så skal bankerne efterleve det, siger Jens Schjerning i en kommentar til, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) ifølge dagbladet Børsen har gjort det klart, at virksomheder skal bruge internationale standarder til at udregne værdien af deres renteswap.
Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]