Landmanden kan sætte sig for bordenden

Flere banker er mere offensive over for nye landbrugskunder, og for nogle landmænd kan det være en god ide at tage en snak med banken allerede i år.

Se også artiklen i Landbrugsavisen.

Agrocura forventer, at der i 2020 bliver bedre muligheder for at forhandle og skifte bank.

Vi har stadig højkonjunktur i resten af 2020 -afregningspriser er gode, og foderet er billigt. Bankerne er generelt meget sultne efter udlån på grund af store indlån og de negative renter. Flere banker er blevet mere offensive overfor nye landbrugskunder.

En god soliditet gør det ikke alene - det er også vigtigt med god indtjening over en årrække. Corporate Governance lægger mange banker vægt på -det vil sige at bedriften har god selskabsledelse, og nødvendige planer/ strategier i forhold til råvare-disponering og risikostyring - samt ikke mindst at disse er beskrevet godt.


OPTIMERING UNDER HØJKONJUNKTUR

Det er vigtigt at realkreditlån optimeres, mens vi stadig har højkonjunktur, og indtjeningen i landbruget er god.

Optimering af realkreditlån omfatter tillægsbelåning og forlængelse af afdragsfrihed og løbetid, så likviditeten forbedres inden næste recession. Renter og bidragssatser bør og kan også forhandles ned.

For nogle kan det være en god ide allerede at tage snakken med banken i år, på baggrund af 30/ 09-opfølgning og måske et estimat for resten af året, samt budget for 2020. Bedre vilkår kræver ofte en skarpere retorik, og at man måske har et tilbud fra en anden bank. I så fald bør man måske vente til tidlig forår, idet en ny bank på nuværende tidspunkt ofte gerne vil se et endeligt regnskab.


LÆGGE STRATEGI FOR FORHANDLING

Agrocura har 2000 bedrifter spredt over hele landet som faste kunder, vi hjælper rigtigt mange med at forhandle.

Det bedste er, at landmanden selv tager forhandlingen, men ofte er vi med til at lægge strategi for forhandling, ligesom rådgiver støtter landmanden løbende gennem processen.

Vi har et rigtig godt indblik i hvilke renter og bidragssatser, der bør betales. Nogle gange tager vi også med til bankmødet.

Agrocura fraråder ikke at samle bank og realkredit et sted. Dels giver det ofte de bedste vilkår og priser, dels er det ofte nødvendigt ved bankskifte.

Men det er vigtigt at få optimeret realkreditlån og få et alternativt tilbud fra anden realkredit, så man er sikker på, at ejendommen bliver korrekt vurderet.

I få tilfælde kan det være rigtigst at holde bank og realkredit adskilt.


TA' DIALOGEN OM SWAPPEN

De kraftigt faldende renter gør ondt på swaps med lang restløbetid, og flere landmænd er p. t. i tæt dialog med banken. Agrocura er certificeret til at kunne rådgive om disse finansielle produkter, og vi hjælper p. t. rigtig mange med dialogen med banken.

Vi tror, der kommer en modreaktion på de lave renter, altså en korrektion op i de lange renter, som for mange skal bruges til at få lukket swappen ned, inden den bliver rigtig træls igen i næste recession.

Nedlukning kræver velvilje og finansiering fra bankens side, hvilket vi også p. t. oplever.

Måske skal swappen lukkes ned indenfor det næste halve år, men dialogen med banken skal allerede tages nu.

Vi kan udarbejde konsekvensberegning for nedlukning, og på baggrund af vores analyser af renter og konjunkturer har vi en klar holdning til, hvornår swappen skal lukkes ned.

Kontakt os endelig for rådgivning og hjælp.

Kategorier:
Finans Bank Renter