Kornpriserne er helt af lave - køb kun på korte kontrakter

I høst tror alle, at der er korn nok. Det presser priserne ned. Men i år er alt vendt på hovedet.

Læs også artiklen på LandbrugsAvisen.dk

Normalt er det god høst-latin, at det er svineproducenterne, der har fat i den lange ende. Forventningerne om en stor høst og derfor lave priser betyder, at de, der skal ud at købe foderkorn, kan købe ind billigst ind i august og september.

Sådan er det ikke i år.

"I langt de fleste år vinder foder- og kornkøbere ved at afvente et høstpres i løbet af august måned. Set i et 10-årigt perspektiv er det mest optimalt at købe kornet i august-september måned", lyder det fra råvareanalytiker Anders Mortensen fra Agrocura.


Dystre udsigter

Årsagen er, at der altid i forbindelse med høsten opstår en fornemmelse af, at der er rigeligt med tilgængeligt korn. Helt i tråd med teorien om udbud og efterspørgsel er det med til at presse priserne ned. Altså et godt tidspunkt at gå på kornindkøb.

Men en dyster afgrøderapport fra USAs landbrugsministerium med en kraftig nedjustering på specielt hvedeproduktionen på verdensplan kvalte høstpresset i fødslen. Sammen med dårligt høstvejr og en halvskidt vækstsæson i mange dele af Europa er det sædvanlige prisfald i høst udeblevet.

"Står du og mangler korn eller foder, handler det om at lave relativt korte afdækninger for nu, idet priserne sætter sig i øjeblikket", lyder rådet fra Anders Mortensen.

"Og når så de nuværende niveauer bunder ud, skal der laves afdækninger frem til og med ny høst. Vi anbefaler generelt til dem af vores kunder, som skal købe foder, at de i det nuværende marked afdækker sig indtil årsskiftet 2021 og derigennem er klar til at foretage nye og bedre afdækninger, når priserne retter sig".


Alt kan ske

I Agrocura mener man, at der nu er risiko for, at priserne kan falde tilbage til et mere normalt leje, hvis de pessimistiske forudsigelser bliver gjort til skamme, og der kommer selv mindre prisnegative nyheder i markedet. Men bliver vejret ved med at opføre sig så vildt, som det har gjort hidtil, kan man selvfølgelig ikke afvise, at priserne holder niveau eller stiger.

Hen over vinteren vil der fortsat være en stram forsyning på verdensplan, relativt små lagre og fin efterspørgsel efter dansk korn, hvorfor der ikke er meget, som tyder på, at prisfaldene fortsætter, når først høsten er opgjort.

Anders Mortensen Anders Mortensen
Råvareanalytiker 74365045
amo@agrocura.dk