Nyheder

Gratis podcastserie omkring råvarer | episode 2

Her kommer 2. episode af sommerens gratis podcastserie omkring råvarer.

Gratis podcastserie omkring råvarer | episode 1

Gå sommeren og høstarbejdet i møde med lidt fagligt relevant stof i ørerne.

Jens Schjerning gæster Aktieuniverset til podcastafsnit

Jens Schjerning gæster igen Aktieuniverset til en snak om makro og renter.

Lørdagslæsning nr. 12: God start for de amerikanske sojabønner

USA er verdens næststørste producent af sojabønner kun overgået af Brasilien. Men i og med at de netop er blevet færdige med høsten på den sydlige halvkugle, så er fokus nu flyttet over på den nordlige, og her er den eneste rigtig interessante spiller USA. De står for mere end 1/4 af den totale produktion på verdensplan, så derfor har vækstsæsonen i USA en meget stor betydning for prisudviklingen på det globale marked. Sæsonen for soja i USA starter typisk med etablering i april/maj/juni og høst i oktober/november.

Uændrede priser på ejendomsmarkedet

Den gennemsnitlige jordpris holder sig stabilt lige under 200.000 kr. pr. hektar. I årets første kvartal af 2024 er der dog registreret en lille marginal nedgang, hvilket følger den generelle tendens på det øvrige ejendomsmarked. Med Staten som ny køber på markedet samt yderligere rentefald, kan der forventes at komme mere momentum i prisstigningerne på jord. Der er en betydelig risiko – eller måske rettere sagt en stærk sandsynlighed – for, at jordpriserne igen vil løbe fra det øvrige ejendomsmarked, ligesom det var tilfældet i 00'erne. Er der spørgsmål så ring til Jens Schjerning tlf.: 2142 5620 / mail: [email protected] herom.

Lørdagslæsning nr. 11: Praktikken bag optioner og futures som risikoafdækning

Tidligere har jeg været inde på muligheden for at bruge optioner eller futures som en aktiv måde at risikostyre sin bedrift på, men for at kunne benytte de her redskaber optimalt, så er det enormt vigtigt at man også forstår praktikken bag. Her er der nemlig nogle helt afgørende forskelle mellem optioner og futures, som man skal være opmærksom på.

Lørdagslæsning nr. 10: Negativ divergens - hvad betyder det for landmænd?

Negativ divergens kan lyde som et teknisk og kompliceret begreb, men det er faktisk noget, der kan have stor betydning for dig som landmand, især når du skal træffe beslutninger om enten køb eller salg. Lad os dykke ned i, hvad negativ divergens er, og hvordan du kan bruge det til at optimere din forretning.

Lørdagslæsnings 9: Sammenhængen mellem rapsprisen og prisen på andre udvalgte olier

Man hører ofte at prisen på rapsfrø følger prisen på en række andre råvarer. Det kan være man hører at en stor produktion af palmeolie er med til at presse prisen på rapsfrø ned eller at en stigning i råolien også kommer til udtryk i en stigende rapspris. Men hvordan forholder det sig egentlig, når vi holder Matif-prisen for raps op imod de andre olieprodukter? Er der egentlig denne sammenhæng eller er det blot noget vi bilder hinanden ind?

Lørdagslæsning nr. 8: Udfordringen med afskovningsfri soja

Fra 1. januar 2025 skal en lang række varer, der importeres til EU være certificeret afskovningsfrie produkter – herunder sojaskrå. I dansk landbrug bliver der årligt importeret en mængde på omkring 1,2 mio. tons sojaskrå - så hvad bliver udfordringerne?

Lørdagslæsning nr. 7: Hvedesituationen i Rusland

Hvor stor en rolle spiller russisk hvedeproduktion – og hvad er udsigterne til den kommende sæson?