Hvedeprisen er faldet med 25 procent siden topniveau

Faldet i hvedeprisen fortsætter med uformindsket styrke, og faldet vil højst sandsynligt fortsætte frem mod høst.

Læs også artiklen i Landbrugsavisen

Kornmarkedet dirrede midt i maj, da prisen for et ton møllehvede på Matif-børsen lå over 435 euro. Lige siden er det imidlertid gået støt ned ad bakke. Torsdag svingede hvedeprisen på mellem 325 og 335 euro per ton, hvilket markerede et fald omkring 25 procent.

Dermed er priserne på hvede tilbage på niveauet i slutningen af marts.

Udviklingen er ventet på grund af høstpres og stigende tilgang af korn på markedet, lyder det fra råvareanalytiker Anders Mortensen fra Agrocura.

-Hovedårsagen er høstpres, men efter en periode med meget høje priser ser vi også, at der er nogen, som gerne vil hive gevinsterne hjem, og det har en selvforstærkende effekt, siger han.

-Markedet er ved at være lidt mæt af de høje priser. Man kan se på forbruget, at det gør ondt, siger Anders Mortensen fra Agrocura.

Hos Agrocura er det forventningen, at prisfaldet vil fortsætte og lande på 250 euro pr. ton.

-Om det sker 15. juli eller 15. august, er svært at sige, men det er vores forventning, siger han.

Priserne stiger igen Efter høsten er det en udbredt forventning i korpset af råvareanalytikere, at priserne vil stige igen. En af forklaringerne er, at der næppe vil være den store opbygning af lagre.

-Selv om vi får en god høst, vil det ikke være nok til at give en stor stødpude efter denne sæson, siger Anders Mortensen.

Dertil kommer udfordringerne i Ukraine. Hvis det lykkes at få eksporten ud af landet i sving, vil det betyde mere korn på det globale kornmarked.

Omvendt er der stor usikkerhed om, hvor stort udbytte der kommer fra 2022-høsten i det krigsplagede land. Oveni i kan komme udfordringer med overhovedet at oplagre 2022-høsten, fordi alle kornlagre stadig er fyldt af gammel høst. Det anslås, at der stadig er mellem 20 og 25 millioner ton korn på lagre i Ukraine, som ikke kan komme ud på grund af eksportblokaden ved Sortehavet.

Samtaler med Tyrkiet Ukraine har i øjeblikket samtaler med Tyrkiet og FN om at få sikkerhedsgarantier for skibe, der fragter korn til eksportmarkeder fra ukrainske havne.

Det oplyste Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj tidligere på ugen.

Før den russiske invasion i slutningen af februar afskibede Ukraine ifølge Reuters over 50 procent af landets korneksport fra Odesa, der er Ukraines største eksporthavn i Sortehavet.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, lovede i slutningen af juni efter samtaler med FNs generalsekretær, António Guterres, at Rusland vil samarbejde med FN for at undgå en global fødevarekrise.

Markedet er ved at være lidt mæt af de høje priser.

Fødevarekrisen

Antallet af underernærede mennesker steg med cirka 6 procent til 768 millioner sidste år.

En tiendedel af verdens befolkning sultede sidste år.

Kilde: Reuters/ FN

Anders Mortensen Anders Mortensen
Råvareanalytiker 32677110
25532488
amo@agrocura.dk

Kategorier:
Råvarer Hvede