Højere lang rente venter i 2021

Efter et år, hvor samfundet har været lukket, ser det mere positivt ud for 2021, hvor vaccinen mod Corona finder vej til os. Flere finanshuse ser en vækst på 4-8 pct. i 2021.

Læs også artiklen i Landbrugsavisen - TENDENS.

Det vil utvivlsomt trække inflationen med opad og dermed også de lange renter. Men det har intet med en vedvarende rentestigning at gøre. Det er en korrektion, hvorefter de lange renter igen falder tilbage.

 

Kursgevinster

Jeg har skrevet i mange år, at det japanske rentescenarium indfinder sig i Europa og USA.

Det er for mig at se et faktum i dag. Det betyder ikke, at renten svinger lidt, men i store træskolænger er det en flad renteudvikling, vi er vidner til, også mange år fremover.

I kriser og på bagsiden af krisen kan der være store fluktuationer i den lange rente. Det så vi meget kortvarigt i marts/ april måned med ca. 10 kurspoint på en 1 pct. realkreditobligation.

Jeg tænker, det samme vil ske i 2021, men i et mere roligt tempo. Her vil der komme gang i væksten, og de enorme stimuli fra centralbankerne vil kortvarigt få virkning.

Derfor er der en ganske god sandsynlighed for skattefrie kursgevinster. Jeg anser fortsat 100 pct. variable lån som det rigtige. Men hvis der er nogle, der arbejder med de lange renter, handler det om at få gode odds, hvilket jeg ser i 2021.


Sidste chance for lukning af renteswaps

Der er stadig nogle lange renteswaps tilbage ved de danske landmænd. Jeg er stadig forbløffet over, at vi i Danmark ikke fik lavet tilsvarende erstatninger på renteswaps som udlandet, herunder at vore organisationer ikke gjorde mere ud af det. På en forhåbentligt god opadgående korrektion i 2021 på swaprenten er det på tide at få lukket alle tilbageværende lange renteswaps ned. Kan du finansiere tabet på renteswappen med 2-3 pct.

i bankrente, er det bedst og billigst at lukke swappen. Har du pengene stående på indlån eller kan låne det i realkredit, er det endnu mere oplagt at lukke swappen. Den negative markedsværdi på swappen har du trukket fra skattemæssigt.

Swappen udløber til 0 kr., og derved bliver du beskattet frem mod udløb, og det er derfor, at der oftest kan betale sig at få swappen lukket med de nuværende lave renter. Men snak med din rådgiver, inden du lukker swappen.


Hvorfor stigende lange renter i 2021?

Der har været storstilede finanspolitiske hjælpepakker (endnu mere likviditet er på vej fra ECB og Fed) under Coronakrisen, og en snarlig udrulning af et vaccinationsprogram fortsætter med at lægge et underliggende opadgående pres på i første omgang de lange amerikanske renter.

Den 5-årige inflationsswap i USA er stigende.

Det er markedets forventning på inflationen på sigt.

Markedet forventer således en stigende inflation i 2021. Inflationsswappen ligger p. t. på 1,94 pct. og ligger derved marginalt højere end ved årets start på 1,86 pct.

Hvis vi så kigger på den 10-årige statsrente i USA, ligger denne 1 pct. under som ved årets start. Det, vi forsøger at fortælle her, er, at på bagsiden af et ' lukket' samfund kommer der lidt ketchupeffekt.

En anden måde at vise overstående på er at kigge på udviklingen i centralbankens balance sammen med hjælpepakkerne.

I vedlagte graf ses USAs centralbanks balance sammen med de fire hjælpepakker og den 30-årige statsrente.

Under de tidligere 3 hjælpepakker i USA korrigerede den 30-årige statsrente op med henholdsvis 2 pct, 1 pct. og 1,5 pct. i nævnte rækkefølge.

På grafen ses, at renten er i gang med den opadgående korrektion, som p. t. er steget med 0,50 pct. fra bunden i 1,2 pct. til nu 1,7 pct.

Glædelig jul og godt nytår - vi ses i 2021.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Finans Konjunktur Renter