Goodbye England - who is next?

Vi har i Agrocura lavet en lynanalyse af det britiske valg.

Goodbye England - who is next?
Det Konservative Parti har kurs mod en jordskredssejr ved valget i Storbritannien. Partiet har sikret sig de 326 pladser, der skal til for et absolut flertal. Der er nu stor sandsynlighed for, at de Konservative med Boris Johnson i spidsen kan få Brexit hjem d. 31. jan. (så kan man endelig "get Brexit done", som Johnson har formuleret det under valgkampen).

Hvorfor?
Den oprindelig ambition med fri bevægelse af varer, serviceydelser, mennesker og investeringer i EF aftalen er udfordret. EF er blevet til ”Den Europæiske Union”, hvor den oprindelige del af EF er udvidet med, kulturpolitik, socialpolitik, udenrigspolitik, skattepolitik, miljøpolitik, retspolitik og meget mere. Den tættere union betød mindre indflydelse for individer og nærsamfund. Sagt på en anden måde var det konstant afvigelse af suverænitet, frihed, medbestemmelse og en centralmagt (umyndiggørelse). Vi oplever konstant, at vores egne politikere ikke kan gennemføre deres politik grundet EU's regler og domme. Dvs. lokale politikere blev ligesom almindelige borgere magtesløse.

Nedenstående graf viser de Europæiske individualister dvs. der hvor det er helt mørkeblå. I England kaldes de Angelsaksere, som har en årtusind tradition for, at de i højere grad end andre, at regere sig selv i små samfund. De havde et kreativ mentalitet og hvor det handler om liberalisme og frihed.

Andre på vej?
Det bliver nu spændende og følge hvorledes England vil klare sig de kommende år økonomisk. Det er 3½ år siden (sommer 2016) England første gange stemte NEJ til EU. Siden er der ikke sket de store investeringer i England, herunder heller ikke i europæiske virksomheder som har eksport til England. England skal dog have frihandelsaftaler forhandlet på plads, men det kan ske, at England om et år eller to har bedre vækst end de nordeuropæiske lande. Det vil uden tvivl give ustabilitet i EU. Nå vi så kigger på nedenstående kort, hvor Danmark, Holland og Belgien minder meget om de engelske individualister, kunne der så opstår afstemning om EU i disse lande?

Landbrugets eksport
Danmark eksporterer årligt fødevarer for 12 mia. kr. til Storbritannien. Fordelen ved at Brexit har taget lang tid er, at vi nu er forberedte. England er netto storimportør af fødevarer og meget afhængigt af, at de kan lande frihandelsaftaler både med EU, men også andre vigtige handelspartnere. Når England forlader EU d. 31. jan. har de 11 måneder til at få en handelsaftale på plads med EU. I denne ”overgangsperiode” læser vi det, at der er importtold på ca. 5-8% for EU fødevarer fra EU til England. Vi tror ikke på de store ændringer på den korte bane for dansk eksport af fødevarer. Tværtimod ser det ud til, at vi får handlet varer til en langt bedre GBP kurs. På længere sigt er det selvfølgelig vigtigt, hvilket handelsaftale EU lander med England, men der er mange lande I EU der sender fødevarer til England, så mon ikke der på sigt landes en fornuftig aftale.

 

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Indlægsholder Finans