Frygten har fat i markedet

Sikke et hysteri for en influenzavirus, hvor medierne og politikere er gået i selvsving.

Læs også artiklen i Landbrugsavisen - TENDENS.

Desuden har økonomer og analytikere smidt sølvpapirshatten og taget propelhatten på i stedet og varsler nu om recession, hvor vi for 14 dage side kunne læse om opblomstring i global økonomi. Vores bedste bud er nok et sted midt i mellem, dvs. en mild recession.


Vi er dog tæt på

Men lad os være realistiske -corona-udbredelsen kommer på et uheldigt tidspunkt, hvor flere af de parametre, der indgår i ledende indikatorer for særligt USA, er tippet over til det mere negative. I skrivende stund vil vi få et recessionssignal (kurven i grafen går under ligevægt) fra verdens største økonomi så tidligt som november.

Herefter vil der gå ca. 2 til 7 kvartaler, før en recession indfinder sig. Derfor vil det være mest sandsynligt med en recession i år 2021. Men det var før corona.

Udbredelse af corona i USA som i Kina vil alt andet lige kunne skubbe landet i eller tæt på recession. Værre kan det dog se ud for de økonomier, der i forvejen har set skrøbelige ud eller er hårdt ramt af corona. Lande som Tyskland, Italien, Sydkorea og potentielt Kina kan derfor være undervejs i en økonomisk kontraktion, hvor specielt første og andet kvartal af 2020 forventeligt vil blive ramt. I sidste uge kom den bekræftelse også i nøgletallene, hvor Kina offentliggjorde deres PMI tal, som kan give enhver økonom kuldegysninger med et tal på 40,3, dvs. under niveauerne for finanskrisen.


Verdens længste BULL-marked

Forud for corona har der været et fantastisk langstrakt optur på aktierne, det som kaldes verdens længste Bull marked.

Det sammen med verdens længste højkonjunktur på 129 måneder gør markedet ekstremt følsomt. Derfor bliver f. eks. specielt aktiemarkedet taget med bukserne nede.

I forhold til overstående via de ledende indikatorer ville vi normalt få et forecast på recession, inden den indfinder sig, og dermed også via modeller på aktierne få et forecast at komme ud af markedet. Men ingen økonomiske modeller tager højde for en pludselig sygdomspandemi.

Det mest sandsynlige scenarium er derfor nu, at vi får en mild/ blød recession i år. Det er næsten uundgåeligt, når lande på stribe lukker ned.


Dagen efter

Danner vi lidt perspektiv på dette marked, kan nuværende udvikling bedst beskrives med, at den globale økonomi tændes og slukkes, dvs. det meste aktivitet stopper i en periode og skal genvindes senere. Nuværende bevægelser anser vi derfor bliver kortvarige, men kraftige! Omvendt er vi også af den overbevisning, at det kan genvindes hurtigt, når tingene igen træder i kraft. Altså en udvikling bedst betegnet som en V-form. På den korte bane kræver det dog også en indsats og gerne koordineret fra diverse centralbanker, og derfor skal vi huske tidshorisonten og være opmærksomme på, at alverdens modeller vil være disruptet i en periode.


Landbrug går fri?

Der er historisk ikke nogen sammenhæng mellem en lang højkonjunktur og efterfølgende en hård recession.

Jeg ser ikke samme situation som 2008/ 2009. Forud for finanskrisen så vi overnaturlige prisstigninger på ejendomsmarkedet, større gearing på ejendom (spekulation), friværdibelåning, enorm gældsætning og stigende renter.

Det har vi ikke denne gang.

Men alligevel vil det kunne mærkes, idet nuværende nedlukning af økonomien får virksomheder til at afskedige medarbejdere.

Lidt simpelt producerer landbruget råvarer. Det er afhængigt af vind og vejr og bl. a. sygdomme. Hvis der er en mangel af en råvare, kan segmentet inden for området komme nogenlunde skadesløst gennem en recession. Der mangler ca. 20. mio. ton svinekød på verdensplan, svarende til ca. 25 pct. af produktionen.

Det må betegnes som en historisk mangel. Desuden er der heller ikke smør og mælkepulverlagre længere i EU.

Derfor er der en vis god sandsynlighed for, at landbruget kommer ganske pænt gennem en evt. recession her i 2020.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Konjunktur Finans Corona