Der er indtruffet panik hos centralbanker

Oven på den seneste tids inflationsudvikling tyder meget på, at der er opstået akut diarré hos centralbankerne, og der er kø på toiletterne i Washington og Frankfurt - De kraftige stigninger i inflationen har samtidig medført en hær af økonomer, der forsøger at overgå hinanden i aggressive renteprognoser - Markederne forsøger at finde fodfæste efter en hård start på året, sådan ser vi dem herfra.

Læs også artiklen i Landbrugsavisen

 

Dato: 28.02.22

Inflationsvending snart

Vi, Agrocura, har kigget nærmere på inflationsvendingen - en opfølgning for seks uger siden. I vedlagte graf ses kerneinflationen (uden energi-og fødevarer) i USA, som p. t. ligger på 6,0 pct. Vi har i Agrocura udarbejdet en Supply Disruption Indeks (oversat til dansk, forsyningsprisindeks).

Indekset indeholder Sydkoreas chippriser, Tysklands gaspriser, kinesiske kulpriser og fragtindeks (BDI). Der er over 70 pct. sammenhæng til kerneinflationen.

Supply Disruption Indeks leder kerneinflationen med 3,5 måneders forsinkelse.

Supply Disruption Indeks viser, at kerneinflationen i USA snart vender rundt og tager et markant fald.


Ændring i inflationen i USA

For 2022 skal vi dog også være opmærksomme på, at USA har ændret vægtningen i inflationstallene for at afspejle forbrugsmønstret under corona.

Det betyder bl. a., brugte biler vægter mere og ' take away' mad vægter højere end ' stayand-eat' mad. Altså man tillægger yderligere vægt til det, vi efterspørger. I forvejen forklares mere end halvdelen af inflationen med transport (primært fragt og brugte biler) og husholdning (primært energi).

Altså noget, der i overvejende grad kan tilskrives forsyningskæden.

Det har vi flere gange argumenteret for, at denne også vil rette sig selv i løbet af 2022, hvor priserne faktisk allerede er drattet sammen på væsentlige komponenter. Beregningsændringen i inflationen i USA betyder ikke noget på vores konklusion. Vendingen i inflationen er bare skubbet en smule.


Inflation løser inflation

Forbrugerne skal nu af med ca. 20.000 kr. mere i husholdningsbudgettet.

Hertil kommer udsigt til de stigende renter.

Forbrugertilliden i USA ligger nu lavere end under coronaens start i 2020 og nærmer sig 2008/ 2009 niveau. Det medfører lige om lidt et fald i den økonomiske aktivitet. Hertil kommer, at de økonomiske nøgletal ikke har opfanget slukning af seddelpresseren endnu. Hver gang USA slukker seddelpresseren, falder økonomien, falder inflationen og så falder renten. Udfordringen denne gang er, at de økonomiske nøgletal ikke kan nå at reagere på, at FED har slukket seddelpressen på 120 mia./ dollars/ måned, før de hæver renten. FED ødelægger økonomien i stedet.


Forstår ikke ECB

Det er vigtigt, vi husker markedspsykologien.

Når alle løber i samme retning og råber det samme, skal vi være agtpågivende.

Jeg holder fast i at tage kursgevinster på realkreditlån.

Det samme med at lukke renteswaps. Hold også fast i de korte renter. Hvis du har et F3 eller F5, der skal refinansieres i det kommende halve år, så få det ændret til et F1.

USA via FED kommer til at hæve renten, men de når ikke langt, før de økonomiske nøgletal klart viser udfordringen.

ECB når ikke at komme til at hæve renten, for deres første stigning ligger i dec., hvor inflationen for længst er nede.

Europas kerneinflation er kun 2,3 pct. modsat USAs på 6 pct.

Europas lønvækst er kun 1,36 pct. mod USAs 5,1 pct. ECB tør p. t. bare ikke stå alene.

2008/ 2009 Forbrugertilliden i USA ligger nu lavere end under coronaens start i 2020 og nærmer sig 2008/ 2009 niveau.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
jes@agrocura.dk

Kategorier:
Finans Konjunktur