Cheføkonom: -Proaktivitet er nøgleordet post ASF

Det er en god ide at tage en snak med banken, hvis man er svineproducent og frygter tiden efter fundet af afrikansk svinepest i et vildsvin i Tyskland, mener cheføkonom i Agrocura, Jens Schjerning.

Læs også artiklen i Effektivt Landbrug.

Udbrudet af afrikansk svinepest har skabt usikkerhed om priserne på svinekød på verdensmarkederne, hvor man holder vejret lige nu.

Danish Crown havde fredag morgen endnu ikke meldt noget ud om priserne for uge 38, og det er endnu usikkert, hvordan Japan og Kina reagerer på nyhederne fra det østlige Tyskland, hvor der er fundet et dødt vildsvin med svinepest (ASF).

Ifølge rådgivningsselskabet Agrocura vil den økonomiske udvikling på svinemarkedet både afhænge af, om man lykkes med at få inddæmmet ASF i landet, og om man får lov at eksportere til Kina og Japan. Og for danske svineproducenter kan det være en god ide at reagere proaktivt i forhold til banken.

-Vi har altid den holdning, at det er vigtigt med en proaktiv tilgang. Vi skal selvfølgelig ikke gå i panik her, men i første omgang er det en god ide lige at tage telefonen og ringe til banken, få en snak med dem, for lige at tage bestik af det, siger cheføkonom i Agrocura, Jens Schjerning i en video på selskabets facebook-side.

-Så snart vi har en eller anden indicium om, hvordan det kan påvirke noteringen, så kan vi begynde at lave nogle scenarieberegninger om, hvad det kan betyde økonomisk for svineproducenterne, tilføjer han.

Tyskland eksporterer 25 procent af sin svineproduktion til Kina, efter at den kinesiske efterspørgsel efter tysk svinekød er steget til det dobbelte i løbet af det seneste år.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 74365057
jes@agrocura.dk