Stigende priser på ejendomme, mens jordprisen ligger lidt stille

I dette skriv er vedlagt et Powerpoint med spændende plancher på ejendom og jord (kræver abonnement). Nyeste tal fra Danmarks Statistik viser at priserne på fast ejendom stille og roligt tikker opad. Parcelhuse viser på halvåret 2024 en stigning på 3,0 procent, sommerhuse 4,2 procent og ejerlejligheder 1,4 procent. Jordprisen inkl. bygninger over 15 hektar. er helt uændret. Udsigt til væsentlig lavere renter er positivt på lang sigt for ejendomsmarkedet. Lavere renter er dog også et tegn på økonomiske udfordringer, hvilket kortvarigt kan give små prisfald på et tidspunkt de kommende 12 måneder. Er der spørgsmål så ring til Jens Schjerning tlf.: 2142 5620 / mail: [email protected] herom.

Dato: 30.09.2024

Dette er en åben nyhed omkring jordprisen og et lille resume af den samlede analyse. Hvis du vil se mere omkring jordprisudviklingen f.eks. grafer omkring regionale jordpriser, omsætning, udvikling i nødlidende ejendomme og meget mere skal du tegne et Focus abonnement. Her får du i øvrigt vores analyser på råvarer, valuta, renter og aktier. Bestil ved Jette Hedegaard på tlf.: 2763 2242 / mail: [email protected] eller bestil direkte på vores hjemmeside ved at klikke her

Af: Jens Schjerning tlf.: 2142 5620

Tilpasning var i 2022
Når økonomien går i recession, får boligpriserne som regel et dyk. Historien viser, at især under perioder med høj inflation, reagerer både aktiemarkedet og ejendomspriser prompte, selv før den egentlige lavkonjunktur for alvor indtræffer. Det skyldes blandt andet, at inflation på 10 procent eller mere ofte fører til kraftige rentestigninger.

I 2022 faldt huspriserne, korrigeret for inflation, med hele 13,3 procent. Til sammenligning faldt priserne efter inflation under finanskrisen med 16,6 procent – en forskel på blot 3,6 procent i reelle priser. Derfor er det ikke overraskende, at boligpriserne er steget i 2023 og 2024, selvom renten fortsat er høj. Vi har set samme mønster i både 1940’erne og 1970’erne under tidligere inflationsbølger.

For at sætte det i perspektiv er byggeomkostningerne steget med ca. 12-15 procent. Det betyder, at et nybygget hus i dag koster omkring 15 procent mere end tidligere, hvilket naturligvis begrænser, hvor meget priserne på eksisterende huse kan falde.

De seneste tal fra 2024 viser en solid start på året, hvor ejerlejligheder er steget med 1,4 procent, sommerhuse med 4,2 procent og parcelhuse med 3,0 procent, mens jordpriserne forbliver stabile.

Jordpriser i Danmark
Jordprisen har set et mindre løft fra 188.500 kr./hektar. i første kvartal af 2024 til nu 194.000 kr./. hektar Ved udgangen af 2023 lå prisen på 195.500 kr./ hektar., hvilket betyder, at der reelt ikke har været nogen markant ændring i jordprisen i første halvår af 2024.

Det er ikke overraskende, at jordpriserne har stabiliseret sig i denne periode, da der har været omfattende forhandlinger om den kommende CO2-afgift for landbruget. En afklaring på denne front ventes inden årets udgang, når trepartsaftalen skal godkendes af Folketinget. Med denne afklaring og de faldende renter forventer vi, at jordpriserne langsomt vil begynde at stige igen. På den lange bane vil jordprisen sandsynligvis følge tendenserne på det øvrige ejendomsmarked.

Som altid inkluderer jordprisen bygninger for ejendomme over 15 hektar, og tallene afspejler handler på det frie marked.

Blander regeringen sig i prisdannelsen på jord og fødevarer?
Planerne om at tage op mod 400.000 hektar landbrugsjord ud af produktion i Danmark kan få betydelig indflydelse på jordpriserne. Efterspørgslen på jord stiger nemlig, når staten træder ind som stor køber. Samtidig har landbruget siden finanskrisen i vid udstrækning undladt at reinvestere i sig selv, hvilket i realiteten kan betegnes som en afvikling. Hvis denne adfærd også ses på europæisk plan, kan det få konsekvenser for fødevarepriserne.

Lige nu ser vi stigende efterspørgsel på både mælkeprodukter og kød. Hvis landbruget ikke som minimum investerer i samme takt som afskrivningerne, risikerer vi at se en ny stigning i fødevarepriserne, som vi oplevede under Covid-19, om få år.

Et aktuelt eksempel på reguleringens indvirkning på erhvervslivet er EU's krav til bilproducenter om at producere elbiler i større omfang, end markedet efterspørger, for at undgå milliardbøder. Det bliver spændende at følge udviklingen i de kommende år.

Måske små prisfald
De seneste økonomiske nøgletal fra Europa, USA og Kina viser tegn på afmatning, og det kan få renterne til at falde markant over de næste 12 til 18 måneder. En økonomisk nedgang kan være godt nyt for inflationen og dermed renteniveauet. Men det kan også lægge en dæmper på de seneste prisstigninger på fast ejendom – måske endda føre til et mindre (lille), midlertidigt fald i ejendomspriserne i løbet af det næste år.

Den nuværende tendens med faldende renter et positivt tegn for ejendomspriserne på længere sigt. Den kommende lave rente kan give ejendomsmarkedet et solidt løft på den lange bane.

Mail: [email protected] og tlf.: 2142 5620

Graf: Ejendomsmarkedet Danmark

Graf: Jordprisen

 

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Jordpriser Konjunktur