Sikrer gode råvarepriser til danske landmænd

Kraftige udsving i priserne på soja giver dybe panderynker for en række husdyrproducenter, der ikke fik udnyttet de gode priser i starten af august 2020. Hos Fondsmæglerselskabet Agrocura A/S er frustrationerne noget der kan mærkes.

Læs artiklen i MaskinBladet.dk

''Vi oplever jævnligt henvendelser fra nye landmænd, der er frustreret over det aktuelle markedsniveau og som kan se ind i, at deres nuværende afdækninger udløber inden længe. Ved afdækninger til nuværende priser er der ikke plads til store udsving i produktionen, før de højere omkostninger kan betyde tab'' lyder det fra Anders Mortensen, der er råvareanalytiker hos Agrocura og tilføjer,

''Vi har allerede set startskuddet på korrektioner nedad, og dem skal du som landmand handle på. Foreløbigt kommer vi dog ikke ned i samme prisleje som i august 2020, og derfor må du i denne omgang acceptere højere priser. I mine øjne handler det om at begrænse skaden mest muligt,'' fortæller analytikeren.

Hos Agrocura tager man det aktuelle markedet forholdsvis roligt, for hovedparten af virksomhedens kunder er sikret på lange afdækninger. Nogle af virksomhedens kunder er endda dækket med sojakøbene helt frem til april 2022. For nogle er det til en pris på 247 kr/hkg.

''Det giver en stor grad af tryghed for vores landmænd, at de kan vise deres finansielle samarbejdspartnere, at de har taget hånd om deres største økonomiske risiko, som foderet jo er for de fleste'' fortæller Anders Mortensen.

Den landsdækkende rådgivningsvirksomhed hjælper både husdyrproducenter og planteavlere, og særligt for sidstnævnte kategori glæder man sig over, hvordan markedet er kommet fra start i 2021.

''Vi har allerede anbefalet vores planteavlere at sælge 50 % af høsten for 2021 for maltbyg og foderhvede samt 33 % for rapshøsten. De der reagerede på anbefalingen har kunne sikre sig priser i omegnen af 133 kr/hkg for foderhvede og 139 kr/hkg for maltbyg. Det giver et godt fundament for en god sæson'' beretter analytikeren.