Schjerning: Vi får ikke en langvarig recession!

Normalt vender aktierne ni måneder før recessionen. Men en pludselig sundhedskrise har betydet, at aktier og økonomi er gået hånd i hånd ned.

Læs også artiklen i Landbrugsavisen - TENDENS

Ingen modeller kunne forudsige dette. Mange forecaster en værre og længere situation end finanskrisen.

Det kan jeg på ingen måde se. Krisen fordufter lige så hurtigt som corona, og recessionen varer således 6-8 måneder.


Vi kan ikke sammenligne med historien

NBER (National Bureau of Economic Research) har målt de amerikanske recessioner siden år 1854. I perioden 1854 til 1945 var økonomien i recession 42 pct. af tiden -næsten fiftyfifty - hver anden dag, vi stod op, havde vi økonomiske smerter.

Siden 1945 har vi 14 pct. af tiden været i en økonomisk recession.

Siden 1982 hedder det 11 pct. Den største recession efter 30ernes depression er finanskrisen på 18 måneder.

Flere spår, coronakrisen er værre end finanskrisen. Jeg har endda set en analyse af, at recessionen evt. kunne vare 30 måneder. Lad mig slå fast - det kommer aldrig til at ske! Hvorfor ikke - mit svar ligger i de to efterfølgende afsnit.


Svaret ligger i antal døde

Det er noget mærkeligt og kynisk i at kigge på antal døde for at estimere en afslutning på en økonomisk krise, men det er nødvendigt.

Kina var udbruddets land og er stille og roligt ved at være fuldt tilbage i produktion, om end det vil tage noget tid. Kina var lukket i ca. 4-6 uger. Det er vigtigt at holde dette for øje.

I skrivende stund ser det ud til, at vi i Europa i starten af april vil se en vending. Den procentvise udvikling har været aftagende allerede i et par uger.

Det er dog for tidligt at sige præcis, hvad udviklingen bliver i USA, men følger de Europa, kan vi i USA se en vending i slutningen af april/ starten af maj. Holder disse analyser stik, er økonomien allerede så småt på rette spor igen til sommerferien, selv om tømmermændene vil række langt ind i efteråret.


Korrekte hjælpepakker

Den vestlige økonomi bygger hovedsagelig på privatforbrug, typisk mellem 50-67 pct. Derfor er det vigtigt, at holde flest mulige husholdningsrådighedsbeløb intakt, der igen bygger på renter og beskæftigelse.

Centralbankerne har lavet gigantiske hjælpepakker via opkøb af obligationer. Det skal sørge for, at der er likviditet nok i markedet og samtidig presse renten ned.

Ofte starter en krise med lidt stigende renter, idet obligationsejere holder brandudsalg for at skaffe likviditet. Det har vi også set i denne sundhedskrise, og det ser ud til, at rentestigningen allerede er ved at fordufte, hvorved privatøkonomien ikke bliver ødelagt af stigende finansieringsudgifter.

Dernæst har mange regeringer udarbejdet hjælpepakker til erhvervslivet og ansatte.

Kunsten er, at flest mulige bevarer deres job og løn. Der er selvfølgelig grimme arbejdsløshedstal p. t., idet nogle virksomheder alligevel fyrer folk og ikke gør brug af tiltagene.

Men så snart økonomien igen åbner, vil mange mennesker kommer retur til deres job, også de, som har været fyret.

Derfor vil mange husholdningskasser se uforandret ud til efteråret, og stille og roligt vil privatforbruget igen ligne sig selv.


Vending ligger i aktierne

Vi kunne ikke bruge aktierne som estimat på økonomisk nedtur. Men mon ikke aktiemarkedet kan bruges som forecast på, hvornår denne recession slutter. Normalt vender aktierne 5 måneder, før økonomien forlader recessionen. Skal jeg have ret i, at lavkonjunkturen denne gang kun varer 6-8 måneder, skal vi se en bund i aktierne her i april eller maj måned. Verdens største aktieindeks SP500 har været nede med ca. 35 pct. Før nedturen var værdisætningen af de 500 største virksomheder i USA forholdsvis høj i forhold til deres indtjening. Nu er aktierne forholdsvis billige. Kursfaldet har gjort, at virksomhedens pris i forhold til indtjening ligger omkring 14, dvs. det tager 14 år at tjene nuværende pris hjem. Det giver en forrentning på 7,2 pct. Den amerikanske 10-årige statsrente er er faldet til ca. 0,70 pct,, hvilket giver en ' risk premium' på 6,5 pct. i forhold til investering i aktier.

For ca. 1 ½ måned siden lå dette tal på ca. 2,0-2,50 pct. Jeg forventer, at vi her i april måned, hvor corona raser i USA, kan se SP500 falde igen til alt mellem kurs 2.000 til 2.300. Så skal der købes aktier langsigtet. Forud venter 7-10 års optur!.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Konjunktur Finans