Ro på - Vi står ikke lige over for en recession

Medierne, også inden for landbrug, er fyldt med en smule dommedagsprofetier omkring en kommende recession inden for et-to år. Det vil medføre lavere værdier, sværere kredit og strammere likviditet - mon dog! Mine modeller viser, at det ligger endnu længere ude i horisonten, og hvis recessionen skulle blive en realitet, bliver det en svag en af slagsen. Det er især obligationsmarkedet i USA, der tegner det dystre billede, hvilket jeg mener er forkert eller i hvert fald en meget tidlig varsling af lavkonjunktur.

Se også artiklen i Landbrugsavisen - TENDENS.

Invers rentekurve

Årsagen til økonomernes recessions forecast inden for et-to år ligger i den amerikanske inverteret rente. Dvs. at den korte rente (to år) ligger over den lange (10 år). Historisk har det været et fantastisk simpelt nøgletal til forudsigelse af lavkonjunktur. Udfordringen er bare, at når den inverse rentekurve opstår, skal vi vente på, at recessionen kommer, før renten sænkes. Det er ikke sket denne gang. Renten i USA er allerede sat ned to gange med 0,25 pct. Ydermere har Campbell R. Harvey, der i dag er professor i finansiering på Duke University, undersøgt metoden og er nået frem til, at hvis forecastet via inverteret rentekurve er rigtigt, skal dette fænomen være gældende i et helt kvartal. Den inverse rentekurve målt via de to-og 10-årige statsrenter i USA har kun været gældende i 3 handelsdage i august. Det er for tidligt at råbe ulven kommer! Jordprisen falder ikke En boligboble opstår sjældent.

Der går flere recessioner mellem.

Skulle der imod mine forventninger komme en recession inden for et-to år, vil det ikke have nævneværdig betydning for boligmarkedet. Den Danske Nationalbank har efter finanskrisen udviklet en ejendomsmodel, der pt viser, at parcelhuse i Danmark ligger ca. 15-20 pct. under, hvad de burde koste, vel at mærke før rentefaldet i 2019. Hovedvægten i modellen er på indkomst i familierne og renten. Jeg har svært ved at se, at renten skal stige i de kommende mange år. Jeg har også svært ved at se, at vi skulle få en voldsomt stigende arbejdsløshed i en recession om et-to år, når vi kigger på den aldrende befolkning.

Så hvis folk beholder deres arbejde, og renten ikke stiger, vil en lavkonjunktur ikke skubbe nævneværdigt til ejendomsmarkedet.

Landbrugsejendomme ligger prismæssigt 17-19 pct. under parcelhusmarkedet og er slet ikke steget som det øvrige ejendomsmarked siden år 2012. Et nyt fald i jordprisen er for mig at se totalt usandsynligt i de kommende år. Derimod ser jeg langt større sandsynlighed for stigninger, og måske på et tidspunkt markante stigninger, således at jordprisen indhenter en del af de tabte prisstigninger ind på parcelhuse. Derfor ser jeg heller ikke, at kreditgivningen de kommende år bliver sværere, tværtimod.


Udfordring Europa

Som jeg tidligere har skrevet, er der selvfølgelig økonomiske udfordringer i Europa, specielt i Tyskland og Frankrig. Fremadrettet ser jeg også små recessioner, også kaldet tekniske recessioner, mens økonomien buldrer i USA og Kina. Men vi skal måske lige huske på, at vi er et eksporterhverv, hvor vi selvfølgelig har stor samhandel med Tyskland, men i særdeleshed også med andre store nationer. Som eksporterhverv afhænger vores indtjening også meget af dollarudviklingen.

Her ser jeg ligeledes kun positive signaler. Vi starter igen i Europa 1 nov. med at trykke penge, og så er det altså svært at se en faldende dollar. Jeg har haft et mål på ca. 7 kr. i dollar, men det rykker jeg endnu længere opad.


Det skal jeg gøre

Du skal ikke være nervøs for en kommende lavkonjunktur i de kommende år. Den bedre indtjening og de snart stigende jordpriser skal udnyttes til finansieringsoptimering, forretningsudvikling, ekspansion, exit, generationsskifte og meget mere. 10 års udfordrende indtjening og trange vilkår er ved at lakke mod enden. Der er nu mulighed for at tænke strategisk langsigtet. Det er vigtigt, at vi får ' next generation' ind i erhvervet, de vil tænke innovativt og anderledes - dansk landbrug i fremdrift!

2012 Landbrugsejendomme ligger prismæssigt 17-19 pct. under parcelhusmarkedet og er slet ikke steget med op som det øvrige ejendomsmarked siden år 2012.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Konjunktur Finans