Rådgivere: konverter dit fastforrentede lån

Lige nu er der et vindue åbent for at nedbringe restgælden på sit fastforrentede lån ved at konvertere det. Udnyt det, lyder rådet fra to rådgivere. Læs også artiklen hos Effektivt Landbrug

Dato: 23.02.22

Den lange markedsrente er i den senere tid steget så meget, at landmænd med fastforrentede lån bør udnytte chancen til at hjemtage en skattefri kursgevinst ved at konvertere lånet. Og det skal gøres, inden renten falder igen senere på året.

Det mener Jens Schjerning, der er cheføkonom i det finansielle rådgivningsselskab Agrocura.

Han vurderer, at de rentestigninger, som markedet i øjeblikket indregner, som både den amerikanske og den europæiske centralbank vil gennemføre for at slå inflationen ned, ikke når at blive gennemført fuldt ud, inden inflationen er faldet til et tilfredsstillende niveau.

"Inflationen er på det seneste steget mere, end man regnede med, og det er sket gennem længere tid, end man forventede. Derfor har den amerikanske centralbank på bare fire måneder lukket seddelpressen ned fra 120 milliarder til 0 US-dollars pr. måned i stimuli til markedet. Min vurdering er, at det sker så hurtigt, at udviklingen i de økonomiske nøgletal og inflationstallene, som er baggrunden for rentehævningerne, ikke kan nå at følge med den reelle udvikling. Effekten af rentestigningerne kan simpelthen ikke nå at blive absorberet i økonomien, inden centralbankerne er klar med nye rentehævninger", lyder det fra Jens Schjerning, der uddyber:

"Forventningen i markedet er, at den amerikanske centralbank begynder at hæve renten fra marts måned, og at den i år vil hæve renten med et kvart procentpoint seks-syv gange i alt. Men centralbanken når måske kun at hæve renten to-tre-fire gange, inden det vil gå op for den, at inflationen er faldet tilbage til et tilfredsstillende niveau, og at den økonomiske vækst vil blive ødelagt med flere rentehævninger".

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

1 Proceslån

I Europa er forventningen i markedet ifølge Jens Schjerning, at den europæiske centralbank ECB hæver renten første gang til december. Men så langt når ECB ikke, vurderer cheføkonomen. Han peger på, at inflationen i Europa er markant lavere end i USA, og at den europæiske økonomi er langt mere sårbar over for rentestigninger.

"For eksempel er lønvæksten i Europa kun 1,3 procent, hvorimod lønvæksten i USA er 5,1. Derudover var væksten i USA i sidste kvartal 2021 på hele 1,6 procent modsat Europas på bare 0,30 procent".

Cheføkonomen vurderer samlet set, at den lange markedsrente vil blive presset ned igen til 1 procent med 30 års løbetid i kurs 100, fordi centralbankerne kommer til at overgøre deres bestræbelser på at slå inflationen ned.

Derfor er der lige nu et vindue åbent for at høste en kursgevinst ved at konvertere sit fastforrentede lån på enten 0,5-, 1- eller 1,5 procent til et variabelt forrentet lån, mener cheføkonomen.

Kursgevinsten ved konverteringen - der typisk er skattefri - er ifølge Jens Schjerning på 8-12 kurspoint alt afhængigt af det lån, man konverterer. Penge, der for eksempel kan bruges til at indfri dyrere bankgæld med.

Jens Schjerning kan ikke udelukke, at markedsrenten på den korte bane kan stige så meget, at det vil føre til, at realkreditinstitutterne vil åbne for et 3 procentslån.

"Men det er umuligt at vide, og derfor skal man ikke forsøge at styre efter det", siger han.

Vækst og inflation

Jens Schjernings råd til dem, der ligger i variabel rente, er at beholde deres lån. Det kan de roligt gøre, mener han.

- Vi kommer ikke til at se for eksempel 5 procents inflation i samfundet de næste fem år, for inflationen kan ikke ligge over BNP-væksten. Tværtimod er det lige omvendt: Væksten skal ligge over inflationen. Men på grund af den ekstraordinære situation, som vi er i nu som følge af genopretningen af økonomien efter coronanedlukningerne, er vi gået lidt i panik over, at inflationen stiger.

- Men vi skal huske på, at når økonomien genstarter, så måler vi de nye nøgletal op imod de tal, der var under nedlukningerne, og så får vi pludselig en voldsom vækst. Og det er derfor, at inflationen aktuelt er målt til 7,5 procent i USA og 5,2 i Europa. Men når vi er kommet igennem foråret, vil inflationen falde, lyder det fra Jens Schjerning.

Har den igangværende konflikt mellem Rusland og NATO betydning for renten?

- En invasion af Ukraine vil ikke betyde noget for verdensøkonomien på den lange bane og dermed heller ikke for den lange rente. Men på kort sigt vil en invasion kunne påvirke energipriserne, kornpriserne og aktiemarkedet, siger Jens Schjerning.

Muligheder

Direktør i Sagro Finans & Formue, Per Sveistrup, er enig i, at det kan betale sig for mange landmænd at konvertere deres fastforrentede lån nu.

"Der er ikke noget, der indikerer, at ECB hæver renten før allersidst på året - hvis centralbanken da overhovedet hæver renten. Så jeg vil anbefale landmanden at tage gevinsten hjem, inden kursgevinsten forsvinder igen, og konvertere til et Cibor 6- eller et F5-lån alt efter, hvilken rentesikkerhed, han vil have. Det er oplagt, hvis han har et 0,5 procents-lån, og også relevant, hvis han har et 1 procentslån - og i nogle tilfælde også et 1,5 procents lån", siger Per Sveistrup, og tilføjer:

"Har landmanden bankgæld, vil han sandsynligvis få et nyt lån på samme restgæld som det, han indfrier, og dermed anvende den kursgevinst, han opnår, til at indfri den dyrere bankgæld".

"Vælger han derimod at reducere sin restgæld på det nye lån, skal han være opmærksom på, at bedriftens belåningsprocent vil falde, og det kan han bruge til at spørge banken, om han kan få en lavere bidragssats".

 

Lige nu er der et vindue åbent for at høste en kursgevinst ved at konvertere sit fastforrentede lån på enten 0,5-, 1- eller 1,5 procent til et variabelt forrentet lån, mener cheføkonom i AgrocuraJens Schjerning.

Læs også artiklen hos Effektivt Landbrug 

 

 

 

 

Hjælp til rettidig konvertering?

Har du brug for råd og vejledning til konvertering af dine lån? 

Med vores konverteringsovervågning får du råd og vejledning fra vores finansielle rådgivere samtidig med, at du via en digital platform, får en notifikation når din ønskede kurs nærmer sig. På den måde sikrer du dig en tidsligt konvertering - så du kan opnå den bedste gevinst. 

Udfyld blot kontaktformularen nedenfor, så kontakter vores rådgiver dig hurtigst muligt

Hans Henrik Kjær Hans Henrik Kjær
Kundechef, finans 32677152
22281033
[email protected]

 

 

Agrocura | Konverteringsovervågning | computer med notifikation

Læs meget mere om vores konverteringsovervågning her

Kategorier: