Prisen på jord står bomstille

Modsat alt anden fast ejendom har jordprisen ikke rørt sig ud af flækken i løbet af 2020.

Læs også artiklen i LandbrugsAvisen.

Landbrugsjord i fri handel med bygninger koster i årets tredje kvartal uændret 148.000 kr. pr. ha. Ved at stå bomstille skraber jordprisen fuldstændig bunden i udviklingen på ejendomsmarkedet .

Det er Agrocura, der har kigget på priserne på fast ejendom. Et marked, der i øvrigt er præget af pæne prisstigninger som følge af de negative renter. Sommerhuse er steget med 12 pct. i de første tre kvartaler af 2020. Ejerlejligheder med 6 pct. og parcelhuse med 5 pct. I bunden ligger altså jordprisen, der er steget med lige præcis 0,00 pct. Markedet er samtidig præget af lav omsættelighed af antal hektarer. Således blev der omsat 8.114 ha. i tredje kvartal.

I agrocura giver cheføkonom Jens Schjerning to bud på, hvorfor jordpriserne står i stampe:

"Med 42 pct. mellem ejerlejlighedsmarkedet og jordpriser er der tale om en gigantisk og historisk forskel. En af årsagerne er, at under finanskrisen blev der hurtigt ryddet op i nødlidende arrangementer på ejendomsmarkedet, undtagen landbrug. Det har vi bøvlet med i ca. 10 år, men burde nu være på plads".


Faldende afkastkrav giver prisstigninger

En anden forklaring er iføjge Schjerning, at afkastet på jord er stagneret. Men selv om kornpriserne formentligt ikke stiger de næste 10 år, kan afkastet dog stige på jord via mere højværdiafgrøder og teknologiske løsninger, der giver færre arbejdstimer i marken.

"Jord handles i Danmark omkring 3,00-3,50 pct.i kontant afkast. Hvis du låner 70 pct. til jordkøb fås et afkast på godt 10 pct. af den investerede kapital. Men hvis afkastet på en hektar jord ikke ændrer sig de kommende 10 år, men afkastkravet falder til 2 pct. i stedet for 3 pct., betyder det et løft i jordprisen på 77.000 kr./ha."

Det er bestemt en mulighed, mener Schjerning.

"De omkring liggende lande, f.eks. Tyskland, England og Holland har alle lavere afkast på jord".

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Jordpriser Konjunktur