Planteavlere »taber« over tid

Det er kun tørkeår i et vigtigt produktionsland, der kortvarigt giver en prisstigning. Året efter er tingene ofte normaliseret. Med optioner kan du udnytte prisstigningerne optimalt.

Se også artiklen i Effektivt Landbrug.

Over tid vil planteavlerne være udfordret prismæssigt på deres produkter. Det er kun tørkeår i et vigtigt produktionsland, der kortvarigt giver en prisstigning. Året efter er tingene ofte normaliseret.

Sidste år var endnu et eksempel. En større produktionsnedgang i Nordeuropa resulterede i gode prisstigninger i Danmark. Det er bare uheldigt, at for få planteavlere udnytter de gode priser på salg af korn i fremtiden, selvom der også findes instrumenter hertil (optioner).

- Det er bare uheldigt, at for få planteavlere udnytter de gode priser

De laveste priser ser vi nu i høst, som måske strækker sig ind i september. Købere af foder skal slå til indenfor den næste måneds tid. Efterfølgende forventes en sæsonmæssig vinterstigning. Men priser hen over vinteren på 140-170 kroner for hvede har en meget lav sandsynlighed.

I USA har et vådt forår udfordret etablering, men våde år medfører historisk kun begrænset problemer. Det er tørke, der fjerner udbytter.

I grafen er vist udbyttefremgangen i majs i USA siden år 1900. Det er først i 40'erne, at udbytterne for alvor stiger, da landmændene for alvor begyndte med kemi og gødning. Siden har der været en ustoppelig trendlinje.

Vi ser på ingen måde udbyttepotentialet udtømt, når vi blandt andet kigger ind i digitalisering, genteknologi, vertikal farming og meget mere.

- I vinter havde mange i en periode på cirka tre måneder mulighed for at sikre sig 190-200 euro pr. ton (inklusiv præmien) som minimumspris på møllehvede

Desuden bliver verden rigere og rigere, og der bliver færre fattigere for hvert år. Derved falder fødselsraten konstant. Det medfører, at den procentuelle befolkningsfremgang falder.

Holdes det op imod udbyttefremgangen, står der en ret klar konklusion. Vi har taget majs som eksempel her, men kunne også tage hvede, soja, sukker, grise pr. årsso, mælk pr. ko, mv., og resultatet ville være det samme.

De produktionsår, som kikser (tørkeår), er år, hvor planteavleren skal være på dupperne. Vi er mennesker og bliver fanget psykologisk. Når der er høje priser, forventer markedet, det vil sige os, at det holder og vil fortsætte. Her bliver vi ofte »snydt« .

Optioner er et fantastisk værktøj, som sikrer dig som planteavler en minimumspris mod en præmie, men du er stadig med i opadgående retning, såfremt priserne skulle holde sig oppe.

I vinter havde mange i en periode på cirka tre måneder mulighed for at sikre sig 190-200 euro pr. ton (inklusiv præmien) som minimumspris på møllehvede.

Agrocura holder råvare-webinar på tirsdag den 13. august kl. 7.30-8.15.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Konjunktur Råvarer