"Once upon a lifetime" - Tag nu kursgevinsterne og luk de renteswaps

Det er den største kursgevinst siden realkreditsystemets etablering i år 1810. Tag nu kursgevinsten og luk de sidste renteswaps. På under 2 år er de lange renter steget fra 1% til ca. 4,5%. Det er vildt og ikke set tidligere i historien. Det skyldes at inflationen regnes som 12 måneders ændring og at centralbankerne har trykket lidt for mange penge. Det forsvinder lige så hurtigt som det kom.

Læs også artiklen i Landbrugsavisen TENDENS fra lørdag d. 02.07.2022

 

 

Historisk

Ikke engang i 70’erne og 80’erne, hvor renten steg meget og var højere, var kursgevinsterne ikke i nærheden af nuværende.

Forklaring: en stigning fra 1% til 4,5% er over 200% i stigning. En stigning fra 6% til 12% er ”kun” en 100% stigning. Hvis der er nogle der er i tvivl om at tage kursgevinsten, så husk det er den største i 212 år.

Jeg havde ikke set en så voldsom rentestigning. Jeg ved godt, at nogle er rigtig glade for deres 0,50% og 1,00% og gerne vil beholde det. Men 25-30 skattefrie kurspoint er bare vildere. Jeg anser en lavere gæld som mere vigtig end rente.

Kursgevinsten er skattefri, men renten er fradragsberettiget.

Rentenedsættelse

USA kan være tvunget til at sætte renten ned inden nytår eller måske mere sandsynlig indikation af lavere renter i 2023.

Derimod kan vi tage det lidt mere roligt i Europa, hvor en enorm sydeuropæisk statsgæld gør, at ECB holder meget igen med at hæve renten.

ECB hæver indlånsrenten fra minus 0,50% til 0,25% i juli og til 0,0% i sept. Dernæst hæver ECB styringsrenten i okt. med 0,25%. Men vi kan være heldige, at det ikke bliver til hævning af styringsrenten, idet inflationen kan være godt på vej ned i efteråret.

Teoretisk rækkefølge

For at forstå det som er sket og venter os på inflationen og renten, skal vi kigge lidt på teorien om konjunkturmodellen i USA.

Systemet omkring konjunktur er udviklet for over 100 år siden, via store økonomer. De har gennemanalyseret 800-1000 tidsserie på papir. Tallene kommer hver måned fra Conference Board.

I nedenstående opstilling ses i hvilke rækkefølge nøgletal udvikler sig jf. konjunkturmodellen.

  1. Leading (eks. aktier, byggetilladelser mv.)
  2. Coincident, BNP (eks. salg, produktion, beskæftigelse mv.)
  3. Lagging (eks. renter, inflation mv.)

Læg mærke til hvor inflationen ligger. Aktierne er faldet ca. 5 ½ måned nu. Det er et forecast på, at økonomien de næste 6 måneder bliver ringere. Vi kan nu aflæse, at de økonomiske nøgletal også falder, f.eks. via industriproduktionen og detailsalget. Udfordringen er, at inflationen er en sen økonomisk parameter, altså inflationen kommer til sidst.

Men i og med inflationen ligger over 8% og tålmodigheden er ved at slippe op ved centralbanken, specielt Fed i USA, bliver renten sat hurtigere og mere markant op. USAs økonomi kan på ingen måde absorberer hævninger af renten på 0,75% ad gangen. Der venter formentligt yderligere 0,75% til juli rentemødet og igen 0,50% til sept.

Derfor vil Fed i USA formentligt opdage for sent, hvor ringe økonomien bliver i efteråret og hvor hård opbremsningen bliver. Havde der være lidt mere tålmodighed, så ville vi alle være vidner til en faldende inflation, uden at den skulle slås mere ned med højere renter.

 

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier: