Omicron varianten sender chokbølger igennem de finansielle markeder

På kort sigt skal vi være ydmyg ift. aktierne, på længere sigt vurderer vi ikke Omicron får større indvirkning på markederne og vi fastholder vores strategi.

Dato: 29.11.21

I fredags skrev vi om den nye Covid variant, B.1.1.529, der senere er blevet døb Omicron, og hvordan dennes aggressive indtog påvirkede fredagens markeder. I nedenstående prøver vi at samle op over det vi sidenhed ved og det vi fortsat ikke ved, samt hvordan det kan ramme markederne.

Det var den perfekte storm i fredagens aktiemarked der for nogle markeders tilfælde blev sendt ned med mere end -4%, da Omicron varianten af Covid-19 pludselig blev højaktuel. Skiller vi lidt tingene ad kom det på en dag hvor der var halv lukkedag i USA og likviditeten derfor var væsentlig under den normale. Samtidig sidder investorerne potentielt med afkast på 28 % ÅTD og rekordhøj gearing målt på verdensmarkedet hvorfor fredagens nyheder formentlig var god mulighed for mange at trække lidt gevinst hjem.

Samtidig har verdenspressen draget sammenligninger til marts sidste år, men lad os prøve at skitsere hvad vi ved indtil nu.

Der er fortsat mange åbne spørgsmål ift. den nye variant af Covid-19 som vi først bliver klogere på de kommende par uger. Af samme årsag bør vi være ydmyg omkring aktierne indtil der foreligger mere konkrete data. Det vi til gengæld ved lige nu er at virusset er udsprunget i det tættest befolkede område i Sydafrika med 730 indbyggere pr. kvadratkilometer, ca. 5,6x tættere end i DK og 10x tættere end Europa, i en periode hvor Sydafrika har skruet relativt kraftigt ned for restriktioner (lilla graf i nedenstående).

Graf: Restriktioner i udvalgte lande

Noget af det der i fredags skræmte aktieinvestorerne allermest er risikoen for at vaccinerne ikke skulle fungere optimalt over for varianten. Dette spørgsmål står stadig åben og noget vi formentlig først bliver klogere på i løbet af de kommende 14 dage, men samtidig kan vi også konstatere at Sydafrika ikke ligger i førertrøjen når det kommer til andel af befolkning der er vaccineret med kun ca. 24 % (lilla graf i nedenstående), mod Danmarks knap 77 %.

Graf: Andel af befolkningen der er færdigvaccineret

Skulle virusset være mere resistent nævnte Pfizer allerede i fredags at de skulle bruge 2 uger på at undersøge hvordan virusset rammer vaccinen, 6 uger på at lave evt. tilpasninger og inden for 100 dage have den første milliard doser klar. Ligeledes har Moderna nævnt at primo 2022 ville de være klar.

Det vi til gengæld ikke ved er hvor hårdt vinterhalvåret bliver, om der kommer usædvanlige symptomer, hvor høj dødelighed og hospitalsindlæggelser den vil medføre mv. 

Så altså stadig mange åbne spørgsmål om Omicron, men bestemt også mange positive vinkler i forhold til bekæmpelse.

I forhold til aktierne skal vi som antydet været ydmyg, specielt de kommende 14 dage, da vi forventer vi ikke har set det sidste til disse fald trods dagens, i skrivende stund, stigende markeder. Som beskrevet ligger mange investorer med store gevinster hvorfor der ikke skal meget slinger i valsen før disse bliver realiseret. I sidste uges konjunkturanalyse argumenterede vi for et julerally i aktiemarkederne som basisscenarie. Dette anser vi fortsat ikke et dødt scenarie, men kræver naturligvis noget afklaring omkring Omicron. Teknisk skal vi også helst se et S&P500 indeks holde sig over 4550 for at holde det i live, ellers må vi forvente en dybere korrektion frem mod årsskiftet.

Vores langsigtede strategi på aktierne har ikke ændret sig, og vi forventer fortsat 2022 kan blive et fornuftigt aktieår hvor vi i vores opfattelse dog skal være mere selektive og forvente større udsving.

Kontakt os gerne for sparring.

Kategorier:
Investering krypto Bitcoin