Lørdagslæsning nr. 3: Status på el- og gasmarkederne

I denne udgave af vores lørdagsblog, vil jeg tage fat på den aktuelle situation på el- og gasmarkederne, og give et lille indblik i hvorfor prisen har udviklet sig som den har gjort den seneste tid. Jeg runder lige af med en meget kort og generel forventning til markedet.

Status på el- og gasmarkederne

 Gas

Prisen på naturgas har oplevet et markant fald siden toppen i sommeren 2022. Men hvorfor egentlig det?

For at svare på det, skal vi først se på det, der i sin tid fik priserne til at stige med rekordfart. Her er det nok ikke gået manges næse forbi, at det i store træk er Ruslands invasion af Ukraine, der har forårsaget de store prisstigninger. Det skyldtes at vi før invasionen af Ukraine, fik en meget stor mængde gas fra Rusland, så da man lukkede for de fleste af de haner for at sanktionere Rusland, resulterede det jo naturligt nok i et udbudsunderskud. Prissætningen på gas følger også det meget fundamentale for generel prisdannelse – nemlig udbuds-/efterspørgselsbalancen. Når der er en knaphed af en vare i forhold til efterspørgslen, vil prisen på denne vare stige. Det var, meget kort sagt, det der skete i månederne op til pristoppen i sommeren 2022.

Det der så har fået priserne til at falde i hele 2023 og indtil her i starten af 2024, er flere forskellige faktorer, hvor både udbudssiden er blevet styrket og efterspørgslen er faldet.

Hvis vi starter med at kigge på efterspørgslen, så har den igennem 2023 været på det laveste niveau siden 1995 i Europa. Det skyldes at både private og i stor stil virksomheder, har skiftet fra gas til enten el, kul, olie eller anden energiform. Simpelthen fordi priserne på gas var stukket fuldstændigt af. Det efterspørgselshul er ikke blevet dækket af andre her i Europa.

Hvis vi derimod retter fokus på udbudssiden, så er der her specielt to elementer, der har været medvirkende til en faldende pris gennem længere tid.

Det første element er USA's skalering af deres produktion og eksport af LNG (flydende naturgas). De er nu den største producent af LNG foran lande som Australien og Qatar.

Den anden, og endnu vigtigere del her i Europa, er at vores gaslagre har været historisk opfyldte gennem hele 2023 og også ind i 2024. Det ses meget tydeligt på nedenstående graf.

 

 

El

Den pris vi i Danmark betaler for at få noget ud af stikkontakterne, er primært prissat ud fra det tyske marked i syd og det norsk-svenske marked i nord. Her ligger vi lige midt imellem to storeksportører, som derfor i høj grad bestemmer den danske pris på el. I Tyskland prisfastsættes der primært efter prisen på fossile brændsler som gas og kul, hvorimod de i Norge og Sverige er afhængige af hvor meget nedbør, der falder.

Ved en god opfyldning af de nordiske reservoirer, kan der produceres meget billig strøm. Derfor er opfyldningsgraden af vandreservoirerne af stor betydning for hvilken pris vi får lov at betale for strømmen herhjemme. De er i øjeblikket rigtig fint opfyldte for årstiden.

Gassituationen i Europa, som vi lige har været omkring, tegner et billede af en meget stor opfyldningsgrad af gaslagrene. Det er selvom vi står midt i vinteren, hvor der normalt er det største træk på lagrene. Der har dog også været et godt træk på lagrene, men intet der har kunnet presse forsyningssituationen.

 

Forventning til udvikling

Markedspriserne for energi generelt har peget nedad siden de vilde priser i 2022. Det er også denne udvikling vi ser fortsætte på den korte/mellemlange bane, hvor forsyningssituationen er rigtig god samtidig med at efterspørgslen vil falde når vi går mod varmere måneder. På lidt længere sigt vil de forventede økonomiske udfordringer være med til at dæmpe energipriserne og dermed også priserne på el og gas.

Dine øjne på markedet

Tak fordi du læste med!

Vi er glade for din interesse i vores Råvareblog. Bloggen har til formål at komme omkring stort som småt om råvaremarkedet. Vores skriv, emner og analyser, giver dig et lille indblik i nogle af de emner vi hos Agrocura følger tæt.

Vi laver løbende mere dybdegående analyser på blandt andet gas og el, og disse analyser er frit tilgængelige hvis du tegner et råvareabonnement til 2500kr + moms om året.

Kontakt mig på mail: [email protected] eller tlf.: 2099 0409.

 

Læs mere om vores abonnementsløsninger ved at trykke her

Mikkel Ebbesen Mikkel Ebbesen
Kunderådgiver, råvarer 32677603
20990409
[email protected]