Konventionel eller økologisk drift?

På det seneste har vi mødt en række landmænd der har omlagt produktionen fra konventionel til økologisk drift. Beslutningen har i høj grad været drevet gode afregningspriser på økologisk korn i en årrække.

Grundet omlægningsperioden er det dog ikke noget nogle af disse landmænd har fået glæde af, og formentlig heller ikke får det i den kommende tid. Det betyder, at flere nu seriøst overvejer om regnestykket går op og derfor overvejer at lægge produktionen tilbage.

Der er dog intet nyt i denne historie, og sådan har det også været før. Vi kan bare konstatere, at politiske visioner og frie markedskræfter ikke altid er hinandens bedste venner, og man kunne for fremtiden ønske at der skabes en bedre balance i det økologiske marked.

Der er dog flere årsager til at den nuværende situation er nået. Dels har høje foderpriser i de senere år fået økologiske husdyrproducenter til at øge deres selvforsyning ved at købe eller forpagte mere jord. Når det sker reduceres efterspørgslen på foderkorn, hvilket reducerer prisen for de økologiske planteavlere, som der i forbindelse med seneste omlægningsbølge er kommet en del af. På den måde bliver det en ond spiral, og en overlevelseskamp landmænd imellem.

Hvad skal der så til for at vende dette? Ja, når kornprisen er lav på økologisk korn så forsvinder det gode regnestykke ved at være selvforsynende over tid – det koster trods alt både energi og tid at lave et godt resultat i marken. Dertil kommer en stadig stigende indenlandsk- og udenlandsk efterspørgsel efter økologiske produkter, hvilket kan være med til at øge efterspørgslen efter både foder og konsumkorn. Historisk set tager denne tilpasning et par år, og det vil formentlig også være tilfældet i denne ombæring.

En nicheproduktion er meget følsom overfor ændringer i udbud og efterspørgsel, og det beviser det økologiske marked igen.

Se mere i videoen nedenfor med Rasmus Haun Hansen.

Rasmus Haun Hansen Rasmus Haun Hansen
Finans & Strategi 32677109
24599707
[email protected]

Kategorier:
økologi