Jordpriser kan stige 75.000

Det danske samfund står over for et opsving, der kan få jordpriserne til at stige til 225.000 kroner pr. hektar.

Nedenstående artikel kan også læses i Landbrugsavisen.

Dato: 06.12.21

Landbruget har ligesom mange andre industrivirksomheder nedslidt produktionsapparatet i en længere periode i kølvandet på finanskrisen.

Nu er tiden inde til, at der igen kan investeres i landbruget, og det vil få jordpriserne til at stige.

Det mener Jens Schjerning, cheføkonom hos Agrocura.

»Jordpriserne er steget med ni procent i år og ligger nu som et gennemsnit for hele landet på 160.000 kroner pr. hektar.

Bryder priserne gennem et niveau på 165.000 kr. pr. hektar, er der basis for en længere periode med gode prisstigninger på landbrugsjord«, siger Jens Schjerning.

Han mener, at samfundet befinder sig i starten af et et økonomisk opsving, som vil vare til engang i perioden 2026-2030.

Klar til nyt opsving Baggrunden for de positive udsigter for økonomien er 10 års dødvande med tømmermænd efter finanskrisen.

»Landbruget har brugt 10 år på at få afhændet en ophobning af nødlidende virksomheder og er nu klar til et nyt opsving«, siger Jens Schjerning.

Han tilføjer, at landbruget i en årrække efter finanskrisen har nedbragt gæld. Samtidig har der været en negativ nettoinvestering, hvilket lidt groft sagt vil sige, at der har været en nedslidning på bygninger, inventar, maskiner og andre fysiske ting.

Siden 2019 er indtjeningen i landbruget generelt forbedret.

Facit er, at landbruget nu har har 30-35 mio. kroner stående på sidelinjen.

Penge, som er klar til at blive sat i arbejde.

Løft til jordpriserne Når Jens Schjerning tror på stigende jordpriser, skyldes det særligt tre forhold: At den grundliggende økonomi i landbruget er forbedret.

At negative renter øger motivationen for at investere -gælder også udenlandske investorer.

At jordpriserne gennem tre kvartaler har ligget med en stabil pris på ca. 160.000 kr. pr. hektar.

»Det er første gang siden kollapset under Finanskrisen, at jordpriserne har kunnet holde sig oppe i nærheden af 160.000. Jeg tror, at vi i løbet af det næste år vil bryde dette niveau -og så er der basis for yderligere prisstigninger«,  siger Jens Schjerning.

Han mener således ikke, at det er urealistisk, at jordpriserne stiger med knap 50 pct. i perioden frem til 2026-2030.

»Jordpriserne er steget med ni procent i år og ligger nu som et gennemsnit for hele landet på 160.000 kroner pr. hektar«. Jens Schjerning.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Jordpris