Jordpriser - 1. kvartal 2019

Første kvartal 2019 bekræfter stabile jordpriser og derfor var det fuldstændigt unødvendig at Finanstilsynet skulle sænke deres vejledende jordpris for Nordvest Jylland.

Dette er en åben nyhed omkring jordprisen. Hvis du vil se mere omkring jordprisudviklingen f.eks. grafer omkring regionale jordpriser, omsætning, udvikling i nødlidende ejendomme og meget mere skal du tegne et Focus abonnement til 4.500 kr./år. Her får du i øvrigt vores analyser på råvarer, valuta, renter og aktier. Bestil ved Jette Hedegaard på tlf.: 7436 5150 / mail: [email protected] eller bestil direkte på vores hjemmeside ved at klikke her 

Meget stabil prisudvikling
Det giver ingen mening for os, at Anders Dam, Jyske Bank udtaler sig negativt omkring jordprisudviklingen, herunder at Finanstilsynet sænker jordprisen i Nordvest Jylland. Vi ved alle, at der omsættes mange nødlidende ejendom og/eller tvangssalg og derfor er jordprisstatistikken ikke helt retvisende (endnu) for priser ud fra ”going concern” princippet.

Ydermere ser vi nu ind i bedre indtjeningsår for landbrugserhvervet, specielt for svine- og mælkeproducenter. Sluttelig er renten faldet total i bund, hvor en 30 års rente kan afdækkes til næsten 1%. Investering i jord giver fortsat afkast på 3-4%. Derfor er det efter vores analyser meget lille sandsynlighed om næsten ikke muligt, at jordprisen kan falder. Nej, vi ser klart, at jordprisen snart skal stige, hvor jordprisen sammen med sommerhuspriserne skal hente noget at det tabte i forhold til parcelhuse- og ejerlejlighedspriserne.

Sådan ser det ud
Jordprisen ligger på 145.500 kr./ha. for årets første kvartal. Det er en marginalt stigning på 500 kr./ha. i forhold til seneste kvartal – se nedenstående graf. Det er som altid frie handler over 15. ha. inkl. bygninger, eksklusiv løsøre. Som altid er der større regionale prisforskelle og i og med omsætningen er lav, svinger prisen en del i de enkelte landsdele. De højeste priser findes fortsat i Vest- og Sydsjælland (inkl. Lolland Falster) på 182.000 kr./ha. De laveste priser er i Vestjylland på 114.500 kr./ha. Det er dette område Finanstilsynet har reguleret, men prisen har lagt mellem 106.000 kr. til 130.000 kr./ha. i mange år, hvorfor det efter vores mening er mærkeligt, at reguleringen kommer nu.

Omsætningen fortsat lav
Der er blevet omsat 9.663 hektar i 1. kvartal 2019. Det giver en omsætningshastighed på 67 år, hvilket fortsat er det dobbelt af, hvad den historiske omsætningstalsagtighed er. Med de udsigter på indtjening og den lave renter venter vi en stigende omsætning de kommende år. Selvom der er meget til salg kan der gå stærkt (har historien tidligere vist) med at få omsat langt flere hektarer. Det vil være positivt for erhvervet og vil uden tvivl medføre stigende jordpriser.

Kontakt os
Tag fat I os, såfremt du mangler lokale jordpriser mv. Jordprisen har stor betydning for din bidragssats, samt din mobilitet på det finansielle marked. Går du i salgstanker og overvejer at sælge til en investor, så kontakt os, idet vi har et større investorkartotek.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Jordpris