Jordprisen slår alt fast ejendom og aktier i 2022 😊

Efter over 10 års ørkenvandring på jordprisen er der for alvor liv i den danske sorte muld. Der er nu et meget klart signal på jordprisen, at den er tilbage i stigende trend. Desuden bliver det sværere og sværere at finde jord under 150.000 kr./ha. i Danmark. Vi kan hjælpe med at slå jordprisen op i dit område og derved kender du nøjagtig handlerne. Det giver mere præcision af værdisætning af din ejendom og måske også lavere bidragssatser og rentemarginaler. Kontakt gerne Jens Schjerning for at høre mere på tlf.: 2142 5620 / mail: [email protected]

Dato: 03.04.2023

Dette er en åben nyhed omkring jordprisen. Hvis du vil se mere omkring jordprisudviklingen f.eks. grafer omkring regionale jordpriser, omsætning, udvikling i nødlidende ejendomme og meget mere skal du tegne et Focus abonnement. Her får du i øvrigt vores analyser på råvarer, valuta, renter og aktier. Bestil ved Jette Hedegaard på tlf.: 2763 2242 / mail: [email protected] eller bestil direkte på vores hjemmeside ved at klikke her

Af: Jens Schjerning tlf.: 2142 5620

Årets sidste kvartal slutter godt:
Jordprisen stiger præcis 12,0% i 2022 fra 154.500 kr./ha. til 173.000 kr./ha. se graf Det er som altid handler over 15. ha. med bygninger og uden løsøre på det frie marked. Til sammenligning falder ejerlejligheder med 5,3%, parcelhuse falder med 6,2% og sommerhuse med 1,0%. Jordprisen er det eneste faste ejendom der stiger i 4. kvartal 2022. Der er også meget at indhente i forhold til det øvrige ejendomsmarked siden Finanskrisen. Men fast ejendom skal hænge sammen i Danmark i forhold til afkast og risiko på lang sigt. Derfor venter der også yderligere stigninger på jord.

Lav omsætning:
Siden Finanskrisen har omsætningshastigheden været lav. Det er heller ingen undertegnelse denne gang, hvor der blev omsat 4.753 ha. over 15 ha. på det frie marked. Tages andre handler, familiehandler og jordhandler under 15. ha med, er der samlet omsat for 8.036 ha. Omregnes det mod 2.600.000 ha., giver det en omsætningshastighed på 80 år.. Tilbage fra ca. år 1880 ligger den gennemsnitlige hastighed på ca. 30 – 35 år. Det er den samme historie som vi tidligere har skrevet om, at handler i selskab ikke fremgår af statistikken.

Regionale forskelle:
Det er som altid store regionale forskelle i lille Danmark. De højest priser findes i Vest- og Sydsjælland som er inkl. Lolland/Falster på 232.500 kr./ha. De laveste priser er denne gang i Sydjylland med 135.500 kr./ha. Da der er få handler er det bedste at tage en 4 kvartalers snit på landsdele niveau, som retningsvisende.

Ejendomsmarkedet er stærkt:
Vi står formentligt i en recession eller tæt derpå. Det medfører normalt en korrektion ned på ejendomsmarkedet. Inflationen har været høj og f.eks. aktierne har taget en stor negativ afkast tidligt, nemlig i 2022. Måske forholder det sig på samme måde på ejendomsmarkedet. Den høje inflation betyder, at vi alle kunne se voldsom stigende renter og derfor handlede vi ejendomme lavere.

Som vi har skrevet om de sidste uge er der finansiel uro og formentligt er rente- og pengepolitikken strammet for hårdt. Derfor er der også en sandsynlighed for, at centralbankerne hurtigt skal vende rundt og løsne pengepolitikken og snart sætte renterne ned. Udsigten til lavere renter vil være rigtigt positivt for ejendomsmarkedet. Det vil få prisfaldet til at stoppe. Vi tænker det vil ske omkring sommer dvs. vi ”kun” ser yderligere ejendomsprisfald i årets 2 første kvartaler. Vi er på ingen måde på linje med Den Danske Nationalbank der ser fald i ejendomspriserne helt ind i 2024.

Nedenstående har jeg vedlagt graf der understøtter overstående skriv. Skriv til Jens Schjerning eller ring, hvis du har spørgsmål.

Mail: [email protected] og tlf.: 2142 5620

Graf: Jordpris Danmark

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Jordpriser Konjunktur