Året hvor pengene mistede deres værdi

Pengene har aldrig været så billige som nu og der er masser af dem. Det giver gode muligheder for landmændene, mener Agrocuras direktør.

Læs også artiklen på LandbrugsAvisen.dk

"Man kan sige meget dårligt om coronakrisen, men kriser fører som regel nytænkning med. Hos os i Agrocura har krisen tvunget vores digitale udvikling op i gear og vi har haft enormt travlt med at rådgive om investeringer og konverteringer. På vores virtuelle konferencer har vi haft 70 pct. flere deltagere, så kunderne har taget teknologien til sig. I det nye år lancerer vi også muligheden for, at vi kan investere for vores kunder på fuldmagter".

Sådan siger direktør i Agrocura Hans Vigen, der sætter følgende overskrift på året, der nu er ved at være gået:

"2020 er året, hvor pengene mistede deres værdi".

"Det kan godt lyde lidt paradoksalt, når vi samtidig har travlt med at rådgive vores kunder i pengeforretninger", medgiver Hans Vigen, der til nytår har siddet to år i direktørstolen i fondsmæglerselskabet, der er et datterselskab af LandboSyd.

Hans Vigen: Mange landmænd har tjent rigtig mange penge i det sidste år.

"Helt grundlæggende har alle tiltag for at afdæmpe coronakrisen styrket privatøkonomien. Det er gratis at købe eller lease, fordi vi negativ rente. Det koster kun afskrivningen. Der er simpelt hen så meget likviditet i Danmark, så man tror, det er løgn. De danske landmænd har omkring 35 mia. kr. stående på deres konti og med negative renter er man nødt til at spørge sig selv, hvordan man bedst sikrer sine værdier. Derfor er der et kæmpe behov for at investere, samtidig med at pengene ikke koster noget".


KLAR PARAT OPKONVERTER

"Hvis jeg skal komme med et bud på, hvad der skal ske i det nye år, så tror jeg at der i en ganske kort periode vil komme en midlertidig stigning i den lange rente, så det bliver muligt at opkonvertere realkreditlån og skære noget af restgælden væk. Vores kunder kan f. eks, være med i vores overvågningssystem, så de er klar, når f.eks. kursen på deres 0,5 pct. lån falder. Men jeg tror ikke på stigninger i den korte rente".

"I det hele taget vil jeg sige, at landmænd står i en meget bedre position, når de skal forhandle nye aftaler med kreditforening eller bank. Det er nu, man skal forberede sig på at få sine bidragssatser ned. Kreditgiverne er til at snakke med nu. De vil ikke af med landmænd som kunder, så længe de kan tjene på landbruget. Og det gør de".

"Landbrugets helt store problem har i mange år været generationsskiftet. Jeg tror egentlig godt det kan løses nu, hvis de unge landmænd vil accepteret at gå lidt på kompromis med selvejet og gå med til at eje f.eks. 25 pct. af et stort landbrug, hvor en etableret landmand er med som investor. Pengene skal vi nok finde, det er mere et spørgsmål om en holdningsændring hos de unge landmænd".

Hans Vigen taler dog ikke for, at man ukritisk bare skal stifte mere gæld.

"Man skal selvfølgelig altid passe på med at blive fartblind. Selv om pengene ikke koster noget nu, så skal gælden betales på et tidspunkt".

Hans Vigen Hans Vigen
Direktør 32677151
29611813
[email protected]

Kategorier:
Konjunktur Finans