Hjemtag kursgevinsten på realkreditlån og luk lange renteswaps

Vi kan ikke på langt sigt køre med for eksempel 5 procent i inflation og så en BNP på for eksempel 2 procent, skriver Jens Schjerning, der har en række gode råd til landmændene i den anledning.

Læs også artiklen i Effektivt Landbrug

Vi står ved afslutningen på korrektionen op i de lange renter. Timingen er selvfølgelig lidt svær - om det er nu eller om én til to måneder, før toppen endeligt er sat. Efterfølgende vil de lange renter igen søge nedad, og der er rigtigt god sandsynlighed for, at 1%-lån med 30 års løbetid igen handles i kurs 100 om 12 måneder.

Husmandsråd Det er alle mands ret at give råd omkring renten. En kunde ringer ind med et projekt til 25 millioner kroner på udvidelse af den animalske produktion.

Der bliver iværksat dyberegående analyser, beregninger og budgetter for at få et sublimt beslutningsgrundlag (ofte 100 sider eller mere). I min optik en professionel tilgang og arbejde.

Der bliver nemt brugt 25.000-50.000 kroner på denne øvelse.

Samme kunde ringer ind, hvor finansiering skal på plads og spørger til renten og valg af lån.

Det tager fem minutter i telefonen uden analyse - om, hvad vi tror, selvom det er uforudsigeligt og ingen ved udviklingen for renten om fem år. Håber læseren kan se pointen.

Forståelse af sammenhæng Der er altid en sammenhæng mellem den realøkonomiske udvikling, inflationen og renten.

Det er nøjagtigt på samme måde som den lave svinenotering og de høje foderomkostninger.

Det kan foregå på kort sigt, men er uholdbart på lang sigt.

Vi er alle sammen vidner til den markante stigning i inflationen, p. t. 5,4 procent i USA og 3,4 procent i Europa - i mine analyser meget betinget af Covid-19. Det er voldsomt at lukke samfundet på i to til tre kvartaler og så åbne det igen, hvor forbrugerne intet har mistet og derved pludselig på kort sigt øger deres efterspørgsel.

I vedlagte graf ses inflationen for G10-lande og udviklingen i de realøkonomiske komponenter for G10-lande. Siden sommerferien er realøkonomien kørt voldsomt ned og inflationen yderligere op. Vi har nøjagtigt samme situation som ved svineproducenterne med høje foderomkostninger og lav svinenotering.

Vi kan ikke på langt sigt køre med for eksempel 5 procent i inflation og så en BNP på for eksempel 2 procent. Spørgsmålet er så, om økonomien skal tilrette sig inflationen eller omvendt? Vi kan jo spørge os selv om, hvad de stigende priser på varer betyder for forbruget? Som det ses i grafen, havde vi en lignende situation under finanskrisen, og her husker vi alle svaret.

Inflationen og de lange renter vil falde.

Den midlertidige høje inflation gør, at centralbanken i USA, Fed, og centralbanken i Europa, ECB, fremrykker deres neddrosling af stimuli. USA har et månedligt opkøbsprogram på 120 milliarder dollar og ECB 100 milliarder euro.

Når der er færre penge til at understøtte økonomen, ja så bliver den økonomiske aktivitet mindre, og derved vil inflationen falde, og de lange renter falder markant.

De tre pengepolitiske hjælpepakker i USA under finanskrisen viser det tydeligt.

Skattefri gevinst For de flestes vedkommende er gevinsten på fast rente i realkredit skattefri. Det handler om at hjemtage lånetilbud, dernæst forhandle omkostninger (her er der noget at komme efter) og så til slut trykke på knappen. Jeg respekterer dog, at der er folk, der har en politisk strategi med kontant andel i fast rente. Ydermere er der mulighed for at lukke de sidste lange renteswaps, som midlertidigt er blevet ganske pænt forbedret.

Drop F5-lån I Agrocura er vi konstant to-tre mand, der arbejder fuldtid med finansiering. Hver måned hjælper vi kunder ud af kurstab på F5-lån for at få skiftet realkreditinstitut.

I øjeblikket er der rigtig god konkurrence på finansiering til landbruget, og vi flytter ugentligt kunder til lavere finansieringsomkostninger.

Det er et rigtig smart trick af banken at anbefale F5. Det binder kunden lidt tættere til instituttet. Udfordringen er, hvis du vil skifte realkreditinstitut, da du har fået tilbudt bedre bidragssats andet steds, at komme ud af F5-lånet i dit nuværende institut. Derfor: stop nu med at tage disse lån. Der findes ikke sikkerhed for lave renter.

Digital kursovervågning Vi er rigtig stolte af, at vi har fået digitaliseret overvågning af realkreditlån i Agrocura. Derved kan du få en notifikation på din mobil, samt mail, hvis en bestemt kurs er nået på dine realkreditlån. Derved glemmer ingen at få taget kursgevinsten eller omvendt, komme tilbage i 1% til kurs 100. Ydermere overvåges udløb af afdragsfrihed og løbetid generelt.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Konjunktur Lån Finans