Halvårs status fra Agrocura med ønsket om en rigtig god sommer

Der er sket en masse i Agrocura det seneste halve år, så vi kigger lidt tilbage og gør status på konjunktur, investering og råvarer.

Konjunktur-fest

Vi er kommet økonomisk ud af Coronakrisen. I økonomiske termer, en lagt mindre krise end finanskrisen. De største nedslag i økonomien kommer af boligbobler.

Økonomien bevæger sig i tendenser, hvilket kaldes kapitalinvesteringscyklus. Der er gennemsnit 9-10 år mellem kriserne. Vi har de første tegn på, at der igen venter 7-9 gode år. Ejendomsmarkedet har den dobbelte tendens, altså 18-20 år. Derfor er vi kun godt halvvejs i prisstigningerne og de sidste 7-9 år plejer at være de bedste.

Op til finanskrisen i 2008 var det spekulation og ekstrem nem afgang til kapital, det skabte en ejendomsboble. Denne gang er der formentligt de negative renter, sammen med den enorme opsparing privatforbrugere og virksomheder har. Det bliver igen en euforisk periode mod ca. 2028 både på aktier- og ejendomme.

 

Aktier i hopla

En stormflod af likviditet i slipstrømmen af Corona har oversvømmet markederne og sørget for et flot aktieafkast første halvår af 2021. Vores foretrukne anbefaling fra årets start, value aktier, er gået forrest med stigninger på +20 % ca. 7 % mere end verdensindekset og det danske C20 indeks.

Centralbankerne har kørt på den store klinge med tilførsel af likviditet, og vi forventer at tempoet i andet halvår kan blive sat ned, hvorfor investorerne igen skal kigge mere på den økonomiske udvikling i forhold til, at vurdere om prissætningen stadig holder.

Derfor kigger vi også ind i et andet halvår, hvor udsvingene på aktiemarkederne kan blive noget større end vi har set de seneste 6 mdr. Trods store stigninger i første halvår og potentielt udsigt til større udsving, har vi dog stadig value aktier, som vores foretrukne sted at allokere midler mod.

 

Vanvittigt råvaremarked

Det første halve år af 2021 har været vanvittigt på råvaremarkedet med meget store prisudsving og et meget volatilt marked. Priserne har været drevet af spekulation, som følge af øget forbrug, risiko for nedgang i produktion af korn og soja, hvor vejrholdene har haft en stor rolle. Når vi operer i et marked, hvor vi har en strammere forsyning for afgrøderne, reagerer børserne promte, når der kommer nye nyheder.

Majsen har være det drivende lokomotiv for de historiske høje kornpriser, hvor Kina har haft en stor rolle med stigende import af majs/hvede til deres nye store professionelle farme frem for baggårdsgrise, som blev fodret med alt andet end korn og soja.

Soja og rapsprisen gik hellere ikke hus forbi, med store stigninger på kort tid, som ikke er set før. Alle olierelaterede råvarer har i den grad prisstøttet hinanden på CBOT og Matif, hvor vi i en lang periode kun så pristrenden pegede opad.

Kigger vi på den europæiske afgrødesituation for høst 2021, så ser vi ind i en større produktion i forhold til 2020. I Danmark står afgrøderne generelt rigtig godt og der forventes en stor høst, bortset fra vårbyg på den tungere jord, som lider af de store nedbørsmængder der faldt i maj måned. Vi forventer der vil komme et lille høstpres på kornpriserne, når først mejetærskerne kører i marken.

 

Hans Vigen Hans Vigen
Direktør 32677151
29611813
[email protected]