Første løftede pegefinger på aktiemarkedet

Første løftede pegefinger på aktiemarkedet

Aktiemarkedet er direkte og indirekte interessant for landbruget. Direkte relateret, hvis der er midler i pensionsregi, privat eller virksomhed, som skal placeres i værdipapirmarkedet. Indirekte som målepunkt eller indikator på den fremtidige økonomiske udvikling.

Artikel fra LandbrugsAvisen

Aktierne leder økonomien

Det er ikke tilfældigt, at SP500 i 30erne blev én af de 10 parametre, der indgår i det ledende indeks i USA. Aktiemarkedet leder økonomien. Det betyder, at det vender før økonomien, på godt og ondt. Når jeg læser medierne i øjeblikket, hvor mange topøkonomer udtaler, at der ' bare' er en korrektion på aktier, idet væksten fortsat viser gode takter, indtjeningen i virksomhederne er god, der er lav beskæftigelse osv., er det bekymrende, at vi ikke er klogere eller har større viden og indsigt. Aktierne vil falde, før du ser negativ udvikling på BNP, beskæftigelse mv. Omvendt steg aktierne også i 2009, før økonomien for alvor kom ud af recessionen, altså omvendt gav det et positivt signal på, at sidste nedtur ikke varer evigt. Derfor er det også vigtigt nu at følge aktierne i den nærmeste fremtid og i de kommende år. Den længste BULL periode siden 2009 vil en dag slutte og dermed signalere en kommende recession. Det er en vigtig information strategisk for virksomheder, herunder landbruget.

Det er endnu for tidligt Når vi kigger på vores langsigtet konjunkturmodel i USA, ligger denne i den bedste periode.

Vi har aldrig oplevet aktierne vende rundt fra en BULL periode til en BEAR periode i denne fase i vores model. Dermed ikke sagt, at det ikke vil ske, men det er imod oddsene i øjeblikket.

Det betyder, at nuværende nedtur ' bare' er en korrektion på aktiemarkedet. Vi ser dog den anden højeste værdisætning på SP500 siden år 1880, og derfor er korrektionerne også større i et skævt værdisat marked.

SP500 handler med en P/ E værdi på ca. 33. Oversat betyder det, at du betaler 33 dollars for 1 dollars indtjening i SP500. I gennemsnit ligger P/ E på ca. 17.

En P/ E på 33 indikerer i sig selv, at der en dag igen kommer et større skrald på aktierne, måske ligesom de sidste to gange med en ca. 50 pct. fald.

Konjunkturerne peger altså fortsat op, selvom trenden er udfordret lige nu. Ser vi nærmere på indtjeningen i virksomhederne i USA, er der heller ikke umiddelbare signaler på, at tæppet skulle hives væk under aktierne på nuværende tidspunkt.

I andet kvartal var der stigende tilvækst i indtjeningen, og af de regnskaber, vi har fået for tredje kvartal indtil nu, tyder det ikke på, at der skulle være store ændringer i den tendens, selv om det har været en lidt mere blandet landhandel, end billedet viste i sidste uge.

Sammenholdt med konjunkturbilledet antager vi fortsat, at det kun er en korrektion i markedet.


Hvorfor korrektion på aktierne?

Der er 500 selskaber i SP500, hvor en lille del af virksomhederne løfter hele kursudviklingen, herunder sidder på en stor del af værdien og indtjeningen.

Det er f. eks. virksomheder som Netflix, Amazon, Apple, Facebook mv. Nogle af selskaberne har en P/ E værdi over 100. Når vi måler en virksomheds værdi, sker der ud fra fremtidige indtjeningsforventninger.

Indtjeningen bliver tilbagediskonteret med renten. Den amerikanske 10-årige statsrente er på kort tid steget fra 2,8 pct. til 3,2 pct. På en del af selskaberne i SP500 betyder rentestigningen på 0,4 pct.

ca. 10 pct. på værdien. Denne nye ' risikopræmie' vil investorerne have fat i, og den eneste løsning er at handle markedet tilsvarende ned.


Det er dine penge

Der er perioder, hvor vi i konjunkturbilledet skal være 100 pct. kontant og/ eller obligationer.

Det synes bankmanden ikke er fedt, idet de mister indtjening her. Konjunkturbilledet spiller en stor rolle i vores værdipapirrådgivning.

Vi går nu et skridt videre og videreudvikler og finpudser vores model til værdipapirmarkedet. Det har resulteret i, at vi nu har en betaversion af tre porteføljeforslag med henholdsvis lav, mellem og høj risiko. Uagtet hvilken risiko du tilhører, er vi 100 pct. ude af aktierne i den værste konjunkturfase.

Kontakt os for at få tilsendt materiale omkring vores anbefalingers performance, og hvordan det kan passe ind i din værdipapirsammensætning.

3,2 procent Den amerikanske 10-årige statsrente er på kort tid steget fra 2,8 pct. til 3,2pct.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 74365057
21425620
jes@agrocura.dk

Kategorier:
Konjunktur Aktier