Erfagruppen skaber god selskabsledelse

Der går en rød tråd fra at vende væsentlige problemstillinger i en professionel erfagruppe til den gode selskabsledelse hjemme på bedriften.

Se også artiklen i Landbrugsavisen.

Specielt siden finanskrisen er der kommet større fokus på begrebet bundlinje før toplinje, og med til at fastholde dette fokus kan ofte være landmandskolleger, som er i samme situation.

Det er overordnet set baggrunden for, at vi i Agrocura har god succes med at faciliteterne erfa-grupper med fokus på økonomi og finansiering rundt omkring i landet.

Det handler som udgangspunkt om at blive inspireret. Flere professionelle bedriftsejere fortæller om, at det handler om sparring, ny viden og om at lære af andres fejl og ikke blive bedriftsblinde.


STORE OG PROFESSIONELLE

Agrocura faciliterer to erfagrupper og er ved oprette en tredje.

Medlemmerne er generelt store og professionelle fødevareproducenter, som ligeledes kan udfordre hinanden under gennemgangen af forskellige emner. Det er generelt deltagerne, der selv fastsætter agendaen og beslutter, hvilke aktuelle emner, der skal være en del af programmet.

Fra Agrocuras side deltager vi i planlægningen med gode indspark og finder eksterne profiler, der har stor viden inden for de emner, som deltagerne gerne vil have en orientering om.


FRA DAGSORDENERNE

Emnerne er mange og spænder bredt:? Hvordan sikres et fornuftigt generationsskifte?? Hvordan er timingen for at skalere ens virksomhed op eller ned som en direkte konsekvens af usikkerheder i fremtiden?? Hvordan forankres Corporate Governance samt risikostyring i virksomheden?? Hvordan styrker jeg min forhandling med mine finansielle samarbejdspartnere?.


AFDÆKNING OG TIMING

Udover de meget konkrete emner omfatter agendaerne i høj grad en analyse af råvaremarkederne og konjunkturerne kloden rundt. Derved kommer vi selvfølgelig ind på afdækning samt ikke mindst timingen af denne afdækning, og det er en klar konsekvens af, at priserne på råvarer udgør langt den største økonomiske risiko for landmænd.

Der er derfor en stor interesse for og stort fokus på afdækning.


FÅ DÅRLIGE BESLUTNINGER

Når vi i erfagrupperne taler om bundlinje før toplinje, er vi inde på begreber som at beskytte sin bundlinje, likviditet og kapital samt løfte egenkapitalen.

Det sker i forbindelse med, at beslutninger om afdækninger gennemgås og foretages.

Sagen er, at få dårlige eller dårligt timede store investeringer eller afdækninger kan spolere en ellers sund økonomisk udvikling i virksomheden.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]