Cheføkonom: Generationsskiftet i landbruget kører ok

Den ellers meget omtalte udfordring med at få generationsskiftet de danske heltidslandbrug ser ud til at løse sig stille og roligt, vurderer cheføkonom.

Læs også artiklen i Effektivt Landbrug

Det ser bedre ud end frygtet med hensyn til at få generationsskiftet de danske heltidsbedrifter, vurderer Jens Schjerning, der er cheføkonom i det finansielle rådgivningsselskab Agrocura.

-Det har godt nok set lidt sort ud på et tidspunkt, hvor alderen var blevet lidt høj. Men det har jo løst sig alligevel her de seneste ti års tid, siger Jens Schjerning i et webinar, som Agrocura viser for tiden.

Cheføkonomen peger i webinaret på tal fra en Seges-ejerskifteanalyse fra 2019, der viser, at ejerlederen er over 66 år i 730 af de såkaldte produktions-og virksomhedslandbrug i Danmark (defineret ved at have en nettoomsætning over 2 millioner kroner årligt).

Det svarer til en andel på 8,5 procent af bedrifterne.

Jens Schjerning konkluderer, at alderen på de danske bedrifter er nogenlunde normalfordelt.

Normal tilgang -Der er ikke en kæmpe klump af heltidsbedrifter, der står foran et generationsskifte.

Det er tværtimod en ganske almindelig klump, der hvert år skal generationsskiftes, siger han.

Derfor mener Jens Schjerning, at udfordringen med generationsskiftet i dansk landbrug ikke har været så stor, som nogen måske har troet.

-Det løser sig stille og roligt. Før finanskrisen var der cirka 14.000 bedrifter, og i 2019 var lige omkring 8.800. Så fik vi en generel strukturudvikling i 2020, plus at minkerhvervet blev fjernet. Så i skrivende stund må vi ligge omkring 7.500 heltidsbedrifter, vurderer cheføkonomen i webinaret.


De små trækker op

-Jeg tror aldrig, vi har haft en generationsskifteudfordring i landbruget. Vi er desværre måske bare kommet til at tale os en lille bitte smule ned ad den vej, siger Jens Schjerning i webinaret, og konkluderer: -Det ser fornuftigt ud.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]