Centralbankerne vil holde renten i ro

Temaerne er mange ind i efter-/ vinteråret og hver især med potentiale til at give store udsving på markederne. Vi kigger ind i en mulig anden bølge af corona, amerikansk præsidentvalg, tyrkisk kollaps, Sydeuropa i dvale og potentiel genopblusning i handelskrigen.

Læs også artiklen i Landbrugsavisen under TENDENS.

40 mia. kopper kaffe Pandemien har været altoverskyggende i første halvår, og lige nu ligner det ikke, at andet halvår bliver markant anderledes.

Strategien i de europæiske lande synes forskellig, hvor man mod syd mest bliver testet, hvis man har symptomer, og mod nord har fri adgang til tests.

For de finansielle markeder er øjnene rettet på forbruget og adgangen hertil. De fleste lande har lavet delvise genåbninger, men samtidig også restriktioner på sociale arrangementer, nattelivet samt caféer, restauranter, barer mv. For en fornemmelse af konsekvenserne i første halvår skønnede Nestlés CFO i deres halvårsrapport, at ' out-ofhome' markedet for kaffe, dvs.

café, restauration og øvrige arrangementer uden for hjemmet, havde ' tabt' 40 mia. kopper kaffe i første halvår af 2020. Antager vi dernæst, at en kop kaffe på globalplan koster 10 kr., kan du selv lave regnestykket for det tab, servicesektoren lider. Ser vi på de traditionelle finansielle nøgletal som PMI, ISM, ZEW og til IFO har disse siden februar næsten ikke været det papir værd, de er skrevet på. Mange har lidt under en overoptimistisk bias, da de bliver sammenlignet med måneden før.

Altså, efter-/ vinteråret handler i den grad også om corona og vores kære politikeres ageren. At verdens politikere leger virksomhedsejere i forbindelse med corona er problematisk. Der tegner sig et billede af, at hellere lukke helt eller delvist ned igen, og så må vi tage de økonomiske tømmermænd efterfølgende. Tag f. eks. New Zealand, som i 100 dage ikke havde nogen coronasmittede, men pludselig fik fire stk. i Auckland og lukkede hele byen ned.

Timeout I og med, at ingen kender slutningen på corona, før der formentligt findes en sikker vaccine, er risiko et truende element. Derfor skal perioden bruges til optimering, analysering og afvente med nye store investeringsprojekter, selv om der evt. kan vise sig attraktive forrentninger, selvfølgelig afhængigt af virksomhedens økonomiske styrke.

Ro på ejendomsmarkedet Takket være centralbankernes hurtige hjælpepakker fik renten en meget kort chokeffekt i marts måned. Desuden har vi langt fra samme ubalancer på ejendomsmarkedet som 2008. Ydermere bugner indlån i Danmark.

Jeg ser kun en kortmæssig opbremsning på ejendomspriserne i 2020/ 2021, dvs. stabilisering, og maks. 5-10 pct. fald i de større byer. Efterfølgende vil der frem mod ca. 2030 ske nye markante prisstigninger på ejendomme.

Ejendomscyklussen er 18-20 år.

Ejendomsmarkedet vil være begunstiget af, at obligationsmarkedet ikke er sexet i de næste 10 år, og likviditet/ kapitalen skal jo placeres.

Ro på renten Der ikke noget i sol og måne, der antyder, at centralbankerne skulle ændre retorik. Faktisk har FED nævnt, at de forventer, at renten vil være uændret frem mod 2023 -jeg forventer dog, der på bagkanten af centralbankernes hjælpepakker (2021?) godt kan komme skvulp op i de lange renter -den korte ende vil formentlig være uændret. I og med at obligationer investeringsmæssigt er udfordret, kan likviditet/ kapital også søge mod råvaremarkedet (har vi delvist set), hvorved vi kan få en midlertidig stigning i inflation.

Aktier på steroider Kigger vi centralbankernes ageren i 2020 indtil nu, må vi bare konkludere, at det har været 2008 på steroider. Manøvrerne har i og for sig ikke været overraskende, men nødvendige for at undgå et kollaps. Konsekvensen på de finansielle markeder har til gengæld været slående og overraskende. Risiko er blevet en by, man ikke længere kan finde, og dårlige nyheder bliver til gode, fordi centralbanker er klar med nye hjælpepakker, hvis tingene brænder for meget på. Men, men... aktierne er på attende måned afkoblet fra virksomhedernes indtjening, og jeg fastholder det, som jeg skrev inden sommerferien, at et nyt dyk på markedet sagtens kan finde sted.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Konjunktur Finans