Bunden er ikke gået ud af jordprisen

Landbrugets udfordringer med faldende animalske afregningspriser og tørke er ikke aflæsbar i jordprisen. Jordprisen befinder sig fortsat i en sidelæns udvikling, hvor det tyder på, at der er en meget fast bund omkring 140-145.000 kr./ha., på landsplan. Investering i jord ligger omkring en forrentningsprocent på mellem 3-4%. Jorden er finansieret op gennem 00’erne og der kan overtages stor realkreditfinansiering i mange handler. Hvis jordprisen skal yderligere ned, skal der tages større tab i kreditforeningerne, hvilket vi ikke tror på.

 

Af: Jens Schjerning - tlf.: 2142 5620

Dette er en åben nyhed omkring jordprisen. Hvis du vil se mere omkring jordprisudviklingen f.eks. grafer omkring regionale jordpriser, omsætning, udvikling i nødlidende ejendomme og meget mere skal du tegne et focus abonnement til 4.500 kr./år. Her får du i øvrigt vores analyser på råvarer, valuta, renter og aktier. Bestil ved Jette på tlf.: 7436 5150 / mail: [email protected] eller bestil direkte på vores hjemmeside ved at klikke her

Faktisk en stigning

Jordprisen løfter sig til 153.000 kr./ha. i årets tredje kvartal mod sidste kvartals jordpris på 146.000 kr./ha. Det er som altid inkl. bygninger og frie handler. Det er et vægtet gennemsnit på landsplan. Danmarks statistik reviderer to kvartaler tilbage (gør de stort set med alle dataer i deres statistikbank), men denne gang er der revision i hele 2017. Det medfører, at jordprisen har ændret sig i niveauet 1.000-2.000 kr./ha., i de enkelte kvartaler.

Handlen gået helt i stå

Jordprisen bygger på lav omsætning. Handler over 15 ha., på det frie marked har oplevet den anden laveste omsætning nogensinde siden år 1921. Tælles familiehandler og andre handler med er det den fjerde laveste omsætning. Der er totalt omsat i tredje kvartal 7.060 ha., og holdes det op i mod ca. 2.625.000 ha. på landsplan giver det en omsætningshastighed på 93 år. Omsætningshastigheden har siden finanskrisen lagt på det dobbelte af gennemsnittet siden år 1921. Der er således en ophobning af manglende ejendomshandler på landsbrugsejendomme, hvilket tydeligt forklar den stigende alder på landbrugets ejere.

Større lokale udsving

Der er stadig Vest- og Sydsjælland inkl. Lolland/Falster der handler til DKs højeste priser pt. på 221.500 kr./ha. Specielt Lolland/Falster er der fortsat priser på over 300.000 kr./ha. De laveste priser findes i Vestjylland på 103.000 kr./ha. Der skal siges, at der er store udsving lokalt, når omsætningen ikke er større. Derfor er det mere sigende om udvikling i de lokale priser, at lave et rullende 4 kvartalers gennemsnit. Ydermere er der fortsat en stor historisk dekobling af prisudviklingen mellem ejerlejligheder til parcelhuse og ydermere til landbrug / sommerhuse. I vores optik skal dette på lang sigt udlignes dvs. jord og sommerhuse kommer til at indhente den tabte prisudvikling i forhold til ejerlejligheder og parcelhuse.

Kontakt os

Vi kan trække tal ud af statikken og være sparringspartner på, hvordan jordprisen udvikler sig i dit område. Jordprisen har stor betydning for din bidragssats, samt din mobilitet på det finansielle marked. Går du i salgstanker og overvejer at sælge til en investor, så kontakt os, idet vi har et større investorkartotek.

Jens Schjerning Jens Schjerning
Cheføkonom, HD-F 32671519
21425620
[email protected]

Kategorier:
Jordpris