Aktiekurser er rekordhøje, men kan være den bedste investering

I hele 2019 har den europæiske industri slået revner i form af konstant ringere nøgletal, uanset om det er erhvervstillid, fremstillingstal eller ’humøret’ hos indkøbscheferne, der giver indikatorerne.

Se også artiklen i Landbrugsavisen - TENDENS.

Senest viste den amerikanske industri i september ligeledes svaghed i form af ISM-tal, der dykkede til laveste niveau siden 2009. Selv om servicesektoren i både USA og Europa holder niveau, har der ikke været tvivl om, at økonomien bredt set er gået ned i tempo. Dertil kommer den vanlige usikkerhed omkring handelskrig og Brexit.

Aktier i rekord

Trods ovenstående umiddelbart klare tegn flirter de amerikanske aktier med rekordniveauer, mens de ledende europæiske indeks ligger 20 pct. højere, end de gjorde første januar. En af grundene hertil er bl.a. centralbankerne FED og ECB, der i forhold til sidste år på samme tidspunkt er vendt komplet rundt og gået fra rentestigninger og normaliseringer af deres balancer til at sænke renten og genopstarte seddelpressen uden slutdato. Ud over at understøtte økonomien har dette som en bivirkning på aktierne nemlig 1: Markederne bliver ramt af mere likviditet, som aktierne profiterer af, og 2: Rentekurven mindskes og er i mange tilfælde negative på både 10 og 20 års sigt, hvilket efterlader ingen eller små alternativer til aktier.

Mere i vente?

Dykkes der lidt ned i nummer to af de ovenstående bivirkninger, er denne tendens ret interessant som investor. Holdes aktieudbyttet nemlig op mod den 10-årige statsrente rundt om på kloden, er billedet ret entydigt i aktiernes favør. Som illustration ses i nedenstående figur, at aktieudbyttet hos de 30 største tyske aktier ud fra nuværende kurs giver tre pct. i udbytte holdt op mod den 10-årige statsobligation, der giver -0,38 pct. Set over en 10-årig horisont vil alene udbyttet fra aktierne (såfremt de geninvesteres til samme udbytteyield) stige til et niveau, der gør, ar de vil kunne modstå et tab på 28,4 pct. i forhold til renten på den nuværende 10-årige tyske statsobligation. Og graver vi så lidt i historikken, er det sket tre gange i de seneste 50 år, at de tyske aktier har ligget 28,4 pct. eller lavere om 10 år, end tilfældet er nu. Statistisk er der altså opbakning til fortsat at være i aktierne, såfremt risikoen og tidshorisonten kan tolereres. Kombinerer vi samtidig ovenstående regnestykke med vores konjunkturmodel, viser det nok, at økonomien bremser op, medens recessionssnakken i vores optik fortsat er overdreven, hvilket bør kunne hindre aktiekollaps.

Mere afkast eller mindre risiko?

Med ovenstående in mente ligner et decideret aktiekollaps ikke at være i støbeskeen foreløbig, og med en tidshorisont på plus syv år er aktier for os at se stadig det bedste bet for afkast. På den korte bane er det fortsat vores holdning at være i markedet, idet vores makroøkonomiske model fortsat indikerer et godt aktiemiljø. Det, vi skal holde øje med nu, er til gengæld aktiernes store stigning i år. Prissætningen er marginalt over 5 års gennemsnittet, og nøgletallene ser ikke ud til at have nået deres bund endnu. Korrektioner i aktiemarkedet indtræffer som regel med 9-13 måneders interval og er uhyre svære at forudsige. Står man derfor på nippet til at placere midler i markedet nu med en kortere tidshorisont end ovenstående, skal vi være opmærksomme på, at vi (måske) er langt ude på risikoskalen for at opnå afkast. I forhold til strategi bliver vi derfor nødt til at have noget objektivt at skalere risikoen efter. I Agrocura bruger vi OECDs ledende indikatorer, som er en makroøkonomisk faktormodel. Dvs. at vi vurderer markedet snarere end sektoren og investerer derefter. Derfor investerer vi bredt og ønsker blot at være en del af markedet opgående uden at outperforme det. Når modellen og dermed økonomien svækkes mere markant end 6 mdr. tidligere, indikeres derved opbremsning og risikoreducering ved salg af aktier. Aktuelt er nøgletallene fortsat nedadgående, men faldene mindre kraftige end for 6 mdr. siden, hvor modellen siden marts har indikeret køb af aktier.

Jens Kornbeck Jens Kornbeck
Porteføljemanager 32677146
28603999
[email protected]

Kategorier:
Aktier Aktiekurser