Bestyrelsen styrker selvejet i dit landbrug

Kristian Sørensen og hustru Mette Klit sammen med deres børn i stalden. Op mod generationsskiftet mellem Kristian og hans far, Jens, er en bestyrelse blevet etableret. Et tiltag som Mette mener også er et plus for familien i helhed.

 

 

 

Selvejet i landbruget bliver i disse år styrket, når ejere af landbrug etablerer professionelle bestyrelser

Ejere og ledere i et moderne landbrug skal i dag håndtere betydelige potentialer, store kapitalbindinger og mange udfordringer. Afgørende er derfor et forpligtende og tæt netværk af kompetencer, som der kan trækkes på. En professionel bestyrelse er netop dette tætte og brede kompetence netværk – der kan styrke beslutninger og dermed styrke selvejet i danske landbrug.

 

Stærke erfaringer med en professionel bestyrelse

Tranbjerg Østergaard A/S er et landbrug der har rigtig gode erfaringer i samarbejdet med en bestyrelse. Tranbjerg Østergaard A/S er de seneste 10 år udviklet til et solidt og velindtjenende landbrug i Årre ved Varde. Virksomheden, der ejes af familien Kristian Sørensen og Mette Klit, producerer årligt 4.000 kalve. Yderligere har virksomheden et større jordejerskab og halvpart i driften af en mælkeproduktion på 240 årskøer.

I forbindelse med generationsskiftet mellem Kristian Sørensen og Kristians far, Jens Sørensen, blev virksomheden konverteret til et A/S. Der blev her skabt en bestyrelse, der kunne hjælpe dem i udviklingen af virksomheden frem mod og efter det endelige generationsskifte. Bestyrelsen har været med til at kvalificere mange beslutninger på rejsen fra 1000 kalve frem til de i dag 4.000 kalve. Og her var bestyrelsen en vigtig brik i både gennemførelsen af generationsskiftet og konverteringen af virksomheden, fra personligt ejet til A/S selskabsstruktur.

 

"Det er trygt at vide at planer og udfordringer behandles professionelt af en bestyrelse og at der her vil blive skabe løsninger, der sikrer at virksomheden på ansvarlig vis kan arbejde for en ambitiøs forretningsstrategi."

 

Kristian fortæller, at styrken i den professionelle bestyrelse bl.a. ligger i;

  • At overvejelser om eksempelvis organisering, investeringer, finansieringer og overordnet drift dokumenteres og udsættes for en grundig dialog, inden der tages endelig stilling. Det giver bedre beslutninger – til gavn for virksomheden og ejer.
  • At du som ejer og direktør har sparringspartnere, der kender virksomheden. Det gør at du hurtigt kan få nuanceret og løst potentialer og udfordringer.
  • At tilliden øges hos leverandører – herunder også de finansielle leverandører – idet de ved, der er flere ansvarlige omkring virksomheden.

 

Arbejdet i bestyrelsen har udviklet sig over årene. Hvor bestyrelsesdialogerne de første år var mere produktionsorienterede, så arbejder bestyrelsen i dag langt mere med virksomhedens strategi og organisering, samt strukturer og risikostyring.

 

En fordel for hele familien

Kristian Sørensens hustru Mette Klit anfører, at også for familien omkring en virksomhed har det stor værdi, at der er en professionel bestyrelse. Mette har naturligvis stor tillid til virksomheden og sin ægtefælle Kristian. Det skaber dog en ekstra tryghed at vide, at man ikke står alene med beslutninger, fortæller hun. Det er trygt at vide at planer og udfordringer behandles professionelt af en bestyrelse og at der her vil blive skabe løsninger, der sikrer at virksomheden på ansvarlig vis kan arbejde for en ambitiøs forretningsstrategi. 

 

I deres arbejde med en bestyrelse har parret gjort sig nogle erfaringer, og har nogle gode råd, de gerne vil give videre;

De gode råd

  • En professionel bestyrelse giver dig ekstra kraft til udvikling af din virksomhed.
  • Skab en bestyrelse med overvægt af eksterne kompetencer - også kompetencer udenfor landbruget. Søg i dit netværk – og via dine rådgiveres netværk. Vælg ikke blandt dine nære relationer – det er afgørende at bestyrelsen ikke udgør rygklappere, men et ”neutralt” forum.
  • Bestyrelsen skal arbejde med overordnet værdiskabelse via strategi, ledelse og risikostyring. Ikke via detail beslutninger i driften – populært sagt ikke at fokusere på, om traktoren er blå eller rød.
  • En væsentlig del af værdiskabelsen ligger mellem bestyrelsesmøderne. Det er her aftalte indsatser gøres og nye indsatser gøres klar til beslutning.

 

  • I forbindelse med generationsskiftet mellem Kristian Sørensen og Kristians far, Jens Sørensen, blev virksomheden Tranbjerg Østergaard konverteret til et A/S.
  • Der blev her skabt en bestyrelse, der kunne hjælpe dem i udviklingen af virksomheden frem mod og efter det endelige generationsskifte.
  • Bestyrelsen har været med til at kvalificere mange beslutninger på rejsen fra 1.000 kalve frem til de i dag 4.000 kalve.