Sæt din gæld i udbud

Rådgivningsvirksomheden Agrocura mener, at de forbedrede markedsvilkår og afregningspriser i landbruget kan bruges til at skabe bedre konkurrence på finansieringsmarkedet. Sæt dine finansieringsbehov i udbud, lyder rådet.

Realkreditinstitutterne har været gode til at udnytte den svage indtjening i landbruget til at skrue bidragssatserne op, viser en analyse, som Agrocura har lavet.

Men 2017 skal være året, hvor bidragssatserne for landbruget vender.

Det mener Jens Kornbeck, der er analytiker hos Agrocura og står bag analysen. Det kan landmændene selv skubbe på for, siger han.

"Min anbefaling er, at landmændene sætter deres finansieringsbehov i udbud, ligesom de gør ved eksempelvis foderkøb," siger han.

Det er landmændenes forbedrede indtjening, som de skal bruge til at presse deres realkreditinstitutter.

Realkreditinstitutterne meldte selv i deres seneste årsrapporter, at landbruget har fået en bedre økonomi. Den gode udvikling vil fortsætte ind i 2017, vurderer der. Blandt andet skrev Nordea, at -vi ser en stabilisering i landbruget i 2017-, mens Realkredit Danmark skrev, -der forventes gradvist bedre indtjening, pga. bedre markedsvilkår og forbedret effektivitet-.


Belåningsgrad under 70

Men hvornår kan man som landmand stille krav til sin bank og realkreditinstitut?

"Det kræver, at man har en belåningsgrad under 70 procent. Ellers kan og vil de ikke rigtig pille ved det," siger Jens Kornbeck til Landbrugsavisen.dk.

Han mener, at den nye situation kan bruges til forhandling, og Jens Kornbeck anbefaler, at man får skabt et overblik og en screening af, om man betaler en fair sats.


En reel ændring

De bedre forhold ses tydeligt da både Realkredit Danmark, DLR Kredit og Nykredit i andet halvår af 2016 oplevede faldende restancer til landbrugskunderne. Markedsforholdene i 2017 er da også gået som forventet, hvor vi oplever væsentlig højere afregningspriser, skriver Agrocura i analysen.

Der er dog stadig stor gæld hos mange landbrug.

Men har situationen reelt ændret sig?

"Ja, det har den. De højere afregningspriser giver en bedre prognose for indtjeningen og dermed lavere risiko i landbruget. Det understøttes af Seges i en ny analyse, hvor de ser en pæn fremgang i indtjeningen i 2017 og 2018," siger Jens Kornbeck.

Hvad kan man vinde ved det?

"Måske kan man forhandle sig til en lavere sats. Det kan også ende med, at man kan få lavere renter eller få forlænget afdragsfrihed. Det vigtigste er, at man får skabt fokus på, at der nu er en lavere risiko, og det skal branchen belønnes for. En større konkurrence på lånemarkedet vil gavne både stærke og svage landmænd," siger Jens Kornbeck.

Han opfordrer til, at man ikke behøver at være så loyal over for sit realkreditinstitut.

"Man kan godt gå lidt til dem. Der bør være noget at komme efter, og vi skal væk fra at tænke ' hatten i hånden'," siger rådgiveren, der fortæller mere om analysen på Agrocuras infomøder i starten af juni.

Se flere artikler under LINKS.

Kategorier: